Тестването на децата с антигенни тестове в училище е доброволен акт и ако един родител иска да получи информация, може да се поинтересува за всичко.

Ако обаче не желае да бъде направено такова изследване на детето, просто пише в декларацията „не“.

Няма да има никакви последици нито за него, нито за детето. Това казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Този тип скрининг важи само за училищата. Нямаме намерение да тестваме ясли и градини, уточни Кунчев.

Целта на скрининга е да се хванат ранни, безсимптомни случаи, да ги изведем от средата и да намалим риска за всички останали.

По същия начин правим скрининг и при учителите, където процентът не е висок.

Колкото по-рано тези хора бъдат открити и извадени от колектива, толкова по-малка е вероятността в него да възникне епидемичен взрив, посочи Кунчев.

На въпрос на родители чисто технически кой медицински работник прави тестовете, експертът заяви, че това е медицинската сестра или лекарят в училище, ако има такива, или пък външен екип от квалифицирани специалисти.

Да, инвазивен е начинът на вземане на проба и не е приятен, но не е нещо, което при правилно манипулиране може да доведе до някакъв здравен риск, обясни Кунчев.

Според него няма смисъл да се правят антителни тестове на децата в училище, защото това дава единствено статистическа информация.

Идеята е да търсим реална полза от това изследване и в края на краищата, зависи от всеки един родител дали иска то да бъде направено на детето или не, обобщи Кунчев.