Британският премиер Борис Джонсън заяви, че някои кръчми в страната може да да изискват ваксинационни сертификати от клиентите си - идея, която преди време беше определил като малко вероятна.

Близо 29 милиона души във Великобритания са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19, а в страната вече има призиви за по-бързото отваряне на икономиката заради успехите на имунизационната програма.

В изказване пред парламентарна комисия Джонсън заяви, че „основната концепция за ваксинационен сертификат не би трябвало да ни е напълно чужда“, давайки за пример как хирурзите трябва да имат поставена ваксина срещу хепатит Б, информира DailyMail.

На въпрос дали обикновените граждани, които посещават кръчмите, може да имат нужда от такъв сертификат, той заяви: „Смятам, че това е нещо, което може да зависи от отделните собственици на заведения.“

"Нашият сектор вече положи огромни усилия, за да се подготви за повторното отваряне и не смятаме, че изискване кръчмите да проверяват дали някой си е поставил ваксина е уместно или необходимо“, заяви говорител на Британската асоциация на кръчмите и бирариите (BBPA).

Колко струват ваксините срещу COVID-19 в тъмната мрежа?Анонимни търговци предлагат и фалшиви ваксинационни паспорти срещу 150 долара

"Ще продължим да си сътрудничим с правителството в разработването на насоки за безопасно и устойчиво повторно отваряне през април и май."

Британците вече се подготвят да вкусят от свободата след локдауна следващия понеделник, когато най-накрая ще могат да се срещат с приятели и роднини в градини и паркове.

От правителството обявиха, че събиранията на открито на до шестима души или две домакинства ще бъдат позволени от следващия понеделник, което ще улесни събиранията на хората навън.

Това ще се случи преди следващия етап от облекчаването на мерките на 12 април, който ще включва отварянето на кръчмите и ресторантите на открито, на магазините, които не са от първостепенна важност, на обществените сгради и атракциите на открито, в това число и тематичните паркове.

Спортните съоръжения на открито, като тенис кортове и басейни, също ще могат да отворят от следващия понеделник.