През април Ричард Гариот ще стане новия президент на The Explorers Club - организация, към която не можете да се присъедините, ако ходите на организирани от туристическа агенция почивки.

За да влезете в нея, трябва да покажете, че сте били на експедиции, които носят нови знания и открития за света.

Опитът на Гариот в това отношение определено не е под въпрос. Мнозина го смятат за легенда в индустрията на компютърните игри. Той обаче е направил толкова много проучвания, че обикновено игралната част от неговото CV дори не се споменава.

Последното му пътуване? До най-дълбоката точка на Земята - Challenger Deep в Марианската падина, на 10 925 метра (11 км) в дълбините на океана.

Това 12-часово гмуркане в Тихия океан на 1 март прави Гариот първия човек, посетил четирите най-далечни крайности на Земята, посочва Daily Mail.

59-годишният мъж е бил на Южния полюс (два пъти, през 1998 и 2000 г.), на Северния полюс, а през 2008 г. излита от космодрума Байконур в Казахстан на борда на ракета "Союз" до Международната космическа станция, за което плаща 30 милиона долара.

Какво е да седиш в Limiting Factor - единствената по рода си подводница Triton, която го отвежда до Challenger Deep, където трябва да издържи на налягане, равняващо се на 100 слона, стоящи върху човешка глава?

Гариот, който е роден в Кеймбридж, но е израсал в Тексас, казва, че това определено е най-малката капсула, в която някога е прекарвал значително време.

Как изглежда планетата Земя без океаните? Под солената вода се крие не един свят, а хиляди години история

"Ако изобщо сте били склонни към клаустрофобия, абсолютно не бихте харесали това превозно средство, но същото важи и за Союз, в който прекарах доста време", посочва мъжът, който днес живее в Ню Йорк.

Разказвайки за последното си приключение, той твърди, че пътешествието с подводницата е да падаш като камък, но все пак ти трябват четири часа, за да стигнеш дъното. Светлината пък изчезва изцяло в рамките на няколко минути след гмуркането, защото тя достига само до първите 300 метра под повърхността на океана.

За да се побере в подводницата, в която балансът на тежестта е изключително прецизен, Гариот трябва да свали 9 килограма. Той прекарва четири часа в проучване на най-дълбоката точка на световния океан.

Мъжът признава, че достигането до такава екстремна дълбочина му внушава чувство на страхопочитание, както и останалите му експедиции до полюсите и Космоса.

На въпрос кое приключение би повторил, той отговаря без колебание - пътуването до Международната космическа станция. И добавя: "То е невероятно скъпо, но смятам да се върна там".