Държавите от Европейския съюз се споразумяха за издаването на здравни паспорти, които да улеснят пътуването с туристически цели в рамките на Общността.

Очаква се през май - преди началото на активния летен сезон, да бъдат договорени и конкретните законодателни инициативи в държавите членки, съобщава Ройтерс, цитирайки анонимни дипломатически източници.

Сертификатите ще позволят на тези, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са или имат отрицателен PCR тест, да пътуват при по-облекчен режим.

Идеята има за цел да помогне за възстановяването на туристическия сектор, който беше сред най-тежко засегнатите от противоепидемичните мерки, наложени през последната година заради пандемията.

27 държави от ЕС са "потвърдили ангажимента си за изработване на правна рамка до началото на лятото на 2021 г., твърдят източниците на агенцията.

Предложението трябва да получи подкрепа и в Европейския парламент, преди да започне да се прилага на практика. По-късно този месец се очаква институцията да излезе с официално становище и да започнат разговорите с националните законодателни органи.

Европейските държави трябва да гарантират и създаването на съответната технологична инфраструктура, която ще е необходима за приложението на паспортите за COVID-19, независимо от това дали те ще са в дигитален или във физически формат.

Освен това правната рамка ще трябва да включва и защита от дискриминация на хората, които не могат или не желаят да се ваксинират, както и серия от сертифицирани тестове, с които ще се доказва наличието на антитела при преболедувалите.

Освен ваксините, които имат официалното одобрение на Европейската агенция по лекарствата, в паспортите ще се вписват и имунизациите с други препарати, като руската Спутник V, китайската Sinovac и други.

Всяка от държавите членки ще трябва да включи в облекчения режим за пътуване хората, имунизирани с одобрените ваксини, но ще може да вземе индивидуално решение дали да признае за валидни и имунизациите с други препарати.