14 –дневната заболяемост от COVID-19 в България е 570 на 100 000 души, като в последните дни е 515-520 и се надявам следващата седмица тя да падне за страната под 500 души на 100 000, заяви днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на днешния брифинг на здравните власти.

Това ни отрежда 11-о място в ЕС, като преди нас са Унгария, Кипър, Полша, Швеция, Франция, Естония, Словения, Хърватия, Нидерландия и Чехия.

По заболяемост нашата страна е на четвърто място на Балканите след Турция, Сърбия и Северна Македония.

По отношение на 14-дневната смъртност, която е 24 на 100 000 души, сме на второ място в ЕС след Унгария (37) и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония.

Вътре в страната разликите между отделните области вече не са толкова драстични. Хубавото е, че половината от страната вече е със заболяемост под 500 на 100 000 души. С най-висока заболяемост продължава да е София-град с 837, Варна (816), Русе (756), Перник (725), София област (706) и Бургас (680).

Най-ниска е заболяемостта във Видин (327), Разград (328), Кърджали (420), Пазарджик (448) и Габрово (455).

От епидмиеологичната крива ясно се вижда оформилият се спад в заболяемостта, който продължава трета седмица и върви с еднакъв темп. Ако успеем да го запазим вървим към приключваме на тази трета вълна, но все още сме далече от нормалните показатели, каза Кунчев.

При 14-дневната смъртност все още не се вижда това изкривяване на линия тъй като тя следва заболяемостта с около седмица, две.

Вчера излязоха интересни резултати от международни проучвания, които показват, че се наблюдава удвояване на броя на критичните случаи. С други думи – по-малко заразени, по-ниска възраст, по-тежко заболяване и висока смъртност в Европа.

В момента огнищата в Европа са Полша, Унгария, Швеция, части от Нидерландия и Франция.

Като цяло в ЕС има много леко понижаване на случаите, като има един лош и един добър пример. Добрият е Португалия, която от страната с на-висока заболяемост преди няколко седмица, вече е твърде добри показатели.

Лошият пример е Швеция, където разликите в заболяемостта с Норвегия и Финландия започват да стават огромни, каза Кунчев.