Повишено търсене на имоти се отчита в големите градове на страната, в резултат от опита на хората да намерят инвестиционна алтернатива на парите си, на фона на почти нулевите лихви по депозитите и очакванията за по-висока инфлация в следващите месеци.

Ръст в сделките, при това до рекордни нива за част от градовете от топ 4 (София, Пловдив, Варна и Бургас), е отчетен и през първото тримесечие на 2021 г., по данни на Имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Дали имотите ще продължат да поскъпват и през следващите месеци ще научим от топ експертите в сектора по време на 12-о издание на Шумът на парите.

Организираното от Profit.bg събитие, ще се проведе на 2 и 3 юни, като ще се излъчва онлайн във Facebook страниците на Profit.bg и Novini.bg, а имотната дискусия е насрочена за 3 юни от 12 часа.

Днес ще се спрем на три от основните причини, поради които имотите поскъпват в последните месеци:

Рекордно ниските лихви

От една страна, ниските лихви по депозитите карат все повече хора да търсят алтернатива за парите си. Рекордни вложения отчитаме както към взаимните фондове, така и към имотите, които - въпреки високите си цени, в момента привличат все по-голям интерес.

От друга страна, ипотечните кредити днес се предлагат също при най-ниските лихви в историята. Средните лихви през март 2021 г. намаляха с 0.04 на сто, до 2.75% и 2.81 на сто за в края на 2020 г.

Хората с по-високи доходи дори могат да се възползват от още по-добри предложения, което прави покупката на имоти в момента една от предпочитаните инвестиции.

Инфлацията

Инфлацията от началото на годината е 0.9 на сто, а от НСИ се очаква през следващата седмица да обявят и данните за април. Редица водещи анализатори и икономисти обаче са на мнение, че в следващите месеци ще станем свидетели на доста по-високи нива на инфлация.

Евентуален скок на инфлацията, породен от по-високите цени на редица суровини, би накарало централните банки да повишат лихвите в бъдеще. Само преди ден от Китай обявиха месечните си данни за производствените цени, които показаха най-бърз темп на нарастване в последните 3.5 години.

На фона на евентуалното обезценяване на парите ни, не е изненада, че доста хора се втурват да купуват имоти. Не трябва обаче да се забравя, че едно евентуално поскъпване на цената на кредита би успокоило пазара на имоти (бел. ред. основното правило е, че при ниски лихви цените на имотите са високи и обратното).

Пет имота на село, в които си заслужава да инвестирате не само париЗнаете ли, че към 31 декември 2020 г. в градовете у нас живеят 5 043 186 души? Те представляват 72.9% от населението на страната

Пандемията промени търсенето

Данни на НСИ наскоро показаха, че близо 100 000 души са сменили миналата година постоянния си адрес от град към село. Това повиши търсенето на къщи както в селата около големите градове, така и в София, Пловдив, Варна и Бургас.

При апартаментите търсенето е насочено към затворените комплекси и по-големи жилища, в които има възможност да се обособи кабинет. Липсата на достатъчно предлагане на подобни апартаменти и къщи обаче допълнително тласка цените нагоре.