Reliable Robots и Xwing са две стартъп компании, които работят по самолети, които могат да летят без необходимост от пилоти.

Вместо да изграждат напълно нов самолет, те използват Cessna Grand Caravans, който са преоборудвали. Самолетите летят автономно, но в случай на необходимост от земята се намесва оператор, който може да поеме контрол във всеки един момент.

Целта на двете компании е да изградят самолет, с който първочално ще се превозват карго товари, като това ще може да се случи след издаване на разрешение от страна на Федералната авиационна администрация (FAA).

От Xwing дори направиха тестов полет, специално за CNBC, в който показаха, че по време на полета самолетът не се управлява от пилот.

„Не трябва да правите нищо, всичко е автоматизирано“, разказва представител на компанията.

Самолет не с прозорци, а с огромна гледка Как е възможно това?

Главният изпълнителен директор на Reliable Robots Робърт Роуз преди е работил по автономната кола на Tesla, заедно с Илон Мъск.

„Пилотите в бъдещето ще се намират в контролен център, вместо в самолетите“, казва той.

Ще станем свидетели на безпилотни самолети, доста преди автономните автомобили да са масово разпространени по пътищата ни, тъй като регулациите на земята са доста по-големи и сложни, допълва Роуз.

Наскоро автономни полети бяха тествани дори от Boeing и Airbus.