Едва ли е изненада, че основателят на инвестиционна компания, кръстена на дирижабъла Хиндебург, очаква пазарът на акции да се срине и да изгори в пламъци.

През последните няколко години Нейт Андерсън, основател на Hindenburg Research, си изгради репутация на човек, който преследва компании, за които смята, че са надценени или имат подозрителни финансови показатели.

С други думи – предстоящи катастрофи на пазара на акции, наподобяващи този на германския дирижабъл, който се разбива в Ню Джърси през 1937 г.

От CNN Business са разговаряли с Андерсън за това защо се опитва да намира акции, които ще поевтинеят вместо да поскъпнат, както и за критиките по негов адрес и на други продавачи на късо, които се облагодетелстват от пониженията в цените на акциите.

Намирането на изгодни сделки е трудно

"По-трудно е да се намират компании, които са подценени, тъй като пазарът е залят от пари," казва Андерсън. "Мина доста време, откакто имаше наистина устойчив спад или корекция."

Андесън е известен най-вече с това, че през миналата година застана срещу компания за електрически камиони Nikola. Напоследък мишена на Hindenburg е стартъп компанията за електромобили Lordstown Motors, както и компанията за спортни залагания DraftKings.

Тези три компании, както и други, върху които Hindenburg се е концентрирала, отричат яростно повечето от обвиненията на Андерсън.

От Nikola обаче впоследствие признават, че срещу тях има разследване на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), а Lordstown наскоро обяви, че главният изпълнителен директор и финансовият директор внезапно са напуснали.

Атака срещу компаниите за придобиване със специална цел (SPAC)

Тези три компании имат нещо общо – те станаха публични посредством сливания с компании за придобиване със специална цел (SPAC).

Това се превръща във все по-популярен начин за излизане на борсата, вместо чрез по-взискателния процес по организация на първично публично предлагане (IPO). По тази причина Андерсън е скептично настроен към SPAC компаниите.

"Ако имате солидни финанси и смятате, че перспективите ви са добри, обикновено вървите по пътя на първичното публично предлагане. SPAC-овете са силно спекулативни," казва той. "Още не съм виждал такава компания, за която мисля, че е добра, но ако видя добра сделка със SPAC, ще бъда доволен."

В търсене на измами

Андерсън обича да търси финансови проблеми. Той е работил за компанията за пазарни данни FactSet, както и за няколко хеджфонда, преди да основе Hindenburg през 2018 г. Твърди, че често го привлича търсенето на измами, пране на пари и Понци схеми.

"Винаги съм изпитвал страст към това да се ровя и да разследвам," казва Андерсън.

Hindenburg има петима служители на пълен работен ден, сред които и Андерсън, които отделят между три и шест месеца в проучване на акциите на дадена компания, преди да публикуват доклад. Компанията също така периодично използва консултанти за по-специализираните случаи, най-вече с акции на китайски компании.

Тъй като Hindenburg не разполага с цяла армия от служители, Андерсън казва, че компанията е решила да се фокусира повече върху по-малките и средните компании вместо да се опитва да анализира дали си струва акциите на някой от технологичните гиганти да се скъсяват.

Няма реална причина да се препоръчва скъсяване на акциите от групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google Alphabet) или наTesla

Hindenburg няма да добави никаква стойност към разговора, ако е поредната компания, която анализира Tesla, например.

"Някои компании са много добре отразявани в днешно време. Сред тях са Apple, Facebook, Google и Tesla. Можем ли ние да намерим изцяло нова информация, която ще окаже ефект? Това е по-малко вероятно," казва Андерсън.

По-задълбочените анализи на Hindenburg на по-малки компании й позволяват да изготвя обширни доклади, в които подробно се обяснява защо препоръчва къси позиции при конкретна акция. Андерсън твърди, че компанията се опитва да бъде възможно най-щателна, така че други инвеститори и финансови журналисти да използват констатациите на Hindenburg.

Критики

Това обаче не спира противниците й да обвиняват Hindenburg в това, че се опитва да обезценява конкретни акции със своите доклади, така че да извлече печалба. Това е така, защото Hindenburg често заема къса позиция по акциите, които критикува и печели пари, ако цената на книжата падне.

Потребител на форума WallStreetBets в Reddit заяви по-рано през годината, че "Hindenburg Research е поредният продавач на късо, който бълва единствено клевети." В Change.org пък има петиции от инвеститори в компании, за които Hindenburg е публикувала доклади, които искат SEC да разследва Hindenburg за измама.

Андерсън приема критиките като нещо нормално. "Повечето хора искат акциите да поскъпват, а човечеството е много племенно. Виждаме това в политиката и в спорта, както и на пазарите с биковете и мечките. Хората стават врагове вместо да бъдат просто хора с различни мнения," казва той.

"Някои инвеститори реагират на отрицателното отразяване. Не съм съгласен с критиките, но подкрепям правото да се критикува," допълва той.

Андерсън обаче се притеснява колко високи са станали напоследък цените на пазара и на акциите, върху които се фокусира Hindenburg. Има прекалено много инвеститори, които очевидно смятат, че "този път е различно" и че цените на определени акции никога няма да паднат. Когато се подхожда с тази нагласа, нещата никога не приключват добре, казва той.

"Има една постоянна бича нагласа, която виждате в маниакалното поведение," казва Андерсън. "Хората не могат да си представят, че ние сме наистина мечи настроени към компаниите, които те обичат."