Има много начини за естествено лечение на изгорялата от слънцето кожа.

Например нанасяне на сурова картофена паста или малко мед върху лицето.

Но някои на пръв поглед невинни действия могат да направят изгарянето ви още по-лошо. Както се оказва, дори храни или дрехи могат да помогнат на кожата ви да се излекува или да се влоши.

Bright Side изброява грешките, които трябва да избягваме, ако прекарваме твърде много време на слънце.

Използване на алое вера с добавки

Въпреки че алоето може да помогне за успокояване на зачервяването на кожата, трябва да обърнете внимание на вида гел, който нанасяте. Някои изкуствени съставки, като бензокаин или лидокаин, могат да влошат раздразнението. Дерматолозите препоръчват използването на чисти алое овлажнители за лечение на увредена от слънцето кожа.

Носене на тесни дрехи

Няма съмнение, че прилепналите дрехи могат да ви стоят страхотно, но определено не са най-добрият моден избор, ако страдате от слънчево изгаряне. Тясното облекло върху изгоряла от слънцето кожа няма да й позволи да диша и да се излекува. Вместо да се напъхате в тесните си дънки, заложете на по-широки дрехи от дишащи материи, като например памук.

Пиене на кафе

Слънчевите изгаряния често причиняват главоболие и макар чаша кафе да изглежда така, сякаш ще го накара да си отиде, всъщност ще се почувствате по-зле. Престоят на слънце твърде дълго води до дехидратация, като приемът на много вода е от решаващо значение за компенсиране на изгубените телесни течности, а кофеинът е диуретик.

Използване на грим

Може да е изкушаващо да прикриете слънчевото изгаряне с грим, но точно както тясното облекло, той няма да остави кожата ви да диша. Ако задължително трябва да носите грим, не забравяйте да избягвате тежки продукти и използвайте меки четки, за да го нанесете. Специалистите по грижи за кожата препоръчват употребата на влажни гъби, тъй като те са по-нежни.

Ексфолиране

Изгорялата от слънцето кожа не е приятна за окото и е съвсем естествено да искате да я ексфолирате. Но така можете да я увредите още повече, тъй като ексфолиращите продукти са склонни да бъдат агресивни към кожата. Вместо това оставете слънчевото изгаряне да се излекува естествено, което обикновено отнема до 7 дни.

Нанасяне на грешен крем за тяло

Нанасянето на крем за тяло може да помогне за овлажняване на увредената от слънцето кожа, но се уверете, че продуктът, който използвате, не е на алкохолна основа. Алкохолът помага на продуктите да достигнат до кожата и да проникнат по-дълбоко, но също така може да премахне естествените масла, необходими й, за да остане хидратирана.

На тези места е лято през цялата годинаТе са вашето спасение през зимата

Пиене на портокалов сок

Докато цитрусовите напитки са с високо съдържание на антиоксиданти, те също така могат да направят кожата ви по-чувствителна към светлина. Няма да ви се налага да се отказвате от пиенето на портокалов сок, просто не забравяйте да нанесете повече слънцезащитни продукти и да стоите далеч от пряка слънчева светлина, след като сте изпили много от него.

Използване на SPF овлажнител

Може би овлажняващият крем с SPF е точно това, от което се нуждае кожата ви, за да се сбогувата със слънчевите изгаряния, но всъщност, това не е най-добрият начин да я предпазите от увреждане от слънцето. Проучване показва, че повечето хора пропускат основни зони по лицето, когато нанасят SPF овлажнител, докато хората, които са използват истински слънцезащитен крем, го прилагат по-равномерно.