Градовете отдавна се борят с лошата си репутация на източници на стрес, високи нива на депресия и други психични заболявания. Ново проучване обаче сочи, че големите градове всъщност носят някои ползи за психическото здраве в сравнение с по-малките градове.

Проучване, публикувано този месец, използва математически модели и множество данни, за да определи как размерът на даден град и построената инфраструктура, като сгради и пътища, влияят на депресията.

Оказва се, че случайното социално общуване, което големите градове ни налагат, дори и студените и безчувствени градове, помага за облекчаване на напрежението относно психическото здраве. Забързаните пешеходци, в крайна сметка, поне виждат други хора. По-малките градове, които не са толкова оживени, може да не предлагат толкова много ползи в борбата с депресията.

Необходими са още проучвания, но има и потенциални уроци за градостроителите, казва пред Bloomberg Андрю Стиър, докторант по психология в Чикагския университет и основен автор на проучването. Градостроителите в по-малките градове и предградия биха могли да използват тези изводи, че най-важното е увеличаването на възможностите за социално взаимодействие между хората.

Ефектите от стреса върху тялото и умаЗа повечето никога не сте знаели

“Можем ли да използваме иновации, за да накараме хората да се движат повече из града, да подобрим достъпа на хората, които са „отрязани“ от останалата част от града, така че всъщност да могат да пътуват до други квартали?”, казва Стиър.

Той и неговите колеги са анализирали четири набора от данни за нивата на депресия в различни градски райони в САЩ в опит да открият “симптоми на депресия.” Последните данни са от 2019 г. така че в проучването не са включени данни за евентуалните ефекти от пандемията от COVID-19.

Връзката между социалните взаимодействия и психическото благосъстояние постоянно се утвърждава в медицинската сфера, казва доктор Дан Йосифеску, преподавател по психиатрия в института Нейтън С. Клайн. Локдауните, свързани с COVID-19 правят тези изследвания по темата още по-важни.

“Има някои предимства в градовете защото всичките тези разстройства, като депресия и безпокойство, реално се свързват с увеличения на социалната изолация. Това отчасти е причината тази пандемия да се отразява толкова ужасно на психическото здраве,” казва Йосифеску, който не е участвал в проучването. “В градовете, които са стресиращи по много начини, всъщност има по-малко изолация и повече възможности хората да общуват с други хора.”