Само преди дни ви информирахме, че през 2020 г. средната цена на сделките с ниви в България достига 1 042 лв. за един декар, което е с 1% по-малко спрямо година по-рано.

Понижението идва вследствие на пандемията от COVID-19, когато заради несигурността, част от инвеститорите в сектора спряха покупките си, а други намалиха цените, на които придобиват земи.

Въпреки този спад обаче е ясно, че земеделската земя е една от най-добрите инвестиции в последните 10 години. Или поне това става ясно от справка в данните на Националния статистически институт.

За последните 5 години при нивите, т.е. обработваемите земи, се отчита поскъпване от 36.9%, докато в периода 2010 – 2020 г. повишението е от средните 273% за страната.

Разбира се, ръстовете са различни за отделните области, като същото може да се каже и за цената на земята.

За никого не е тайна, че цените на земята в Добрич са най-високите у нас. В края на 2020 г. цената е 2001 лева за декар, или близо двойно по-скъпо от средната за страната.

Общо в 11 от областите на страната цената на нивите е над 1000 лева за декар. Това е с 4 повече спрямо година по-рано, сочи справка на Profit.bg.

След Добрич най-скъпа земя можем да купим в Силистра (1452 лева/дка). Следват Разград и Русе, където цените са на средни нива от 1168 и 1153 лева/дка, както и Варна (1105 лева/дка).

Средни цени от над 1000 лева за декар се наблюдават и в Монтана, Видин, София, Плевен, Сливен и Шумен.

Да купуваме земя или да инвестираме във фонд?

Двете опции имат своите предимства и недостатъци. При положение, че се ориентирате към земята, следва да имат предвид, че земята у нас е категоризирана в 10 категории. Земите от I и II категория са най-добри, а най-тези от 9-а и 10-а категория са с най-ниски качества.

Ако обаче не разбирате от земи, пък и покупко-продажбата ви се струва сложен процес, то може да се ориентирате към родния, или чуждестранни капиталови пазари, където се търгуват достатъчно дружества, които инвестират, както в имоти, така и в земеделска земя.

Добре ще е да проверите портфейлите на тези дружества, дивидентната им политика, както и да имате предвид, че вложенията в подобен вид дружества не бива да се правят за кратък период от време, т.е. спекулативно.