Липсата на свежи инвестиции в разработването на нови петролни и газови находища и пренасочването на индустрията към алтернативни енергоизточници ще поддържат високата волатилност на петролния пазар през следващото десетилетие.

В същото време на някои пазари търсенето на изкопаеми горива ще се запази на високи равнища.

Това се посочва в прогнозите на енергийните компании Vitol, Trafigura, Hess Corp и Equinor, цитирани от Ройтерс.

Техните експерти изчисляват, че глобалните енергийни инвестиции са регистрирали най-силния си спад в историята през 2020 г. По време на пандемията от COVID-19 търсенето на горива намаля драстично, докато в същото време затягането на регулациите върху вредните емисии пренасочи голяма част от капиталовложенията към възобновяемите енергийни източници.

Международната енергийна агенция призова инвеститорите да намалят експозицията си към проекти, свързани с изкопаеми горива, с цел да бъдат постигнати заложените цели за въглеродна неутралност до средата на 21 век.

Представителите на индустрията обаче не са единодушни в предвижданията си за това кога се очаква пик в търсенето на петрол и природен газ. Засега то остава високо, а предлагането изглежда недостатъчно, за да го покрие.

"В краткосрочен план поскъпването на "черното злато" изглежда позитивно за производителите, които реализират по-високи печалби от очакваното. За глобалната икономика обаче то носи сериозни вреди, които не са от полза за никого", смята Бен Лъкок, който ръководи отдела за търговия с петрол в Trafigura.

Бързото възстановяване на търсенето на горива, електричество и метали след пандемията вече доведе до дефицити на редица пазари.

Цената на природния газ в Европа и Азия е близо до рекордните си стойности, а в САЩ те регистрираха седемгодишен връх. Цената на въглищата също е рекордна, а тази на петрола от сорта брент достигна 80 долара за барел - най-високото ниво от 2018 г. насам.

Студената зима може да изпрати цената на петрола над 100 долара за барелРъстът в цените на петрола, който започна още през април 2020 г., загуби инерция през летните месеци на тази година, но може отново да бъде възобновен през зимата

В същото време Организацията на износителите на петрол ОПЕК все още поддържа лимитиращи квоти върху добивите, а липсата на инвестиции в нови находища води до ограничения на предлагането в дългосрочен план.

Според вицепрезидента на Equinor Ейрик Ваернес без допълнителни инвестиции в изкопаеми горива дефицитите и скоковете в цените няма как да бъдат избегнати. По думите му ще бъде необходимо много време за преодоляването на глобалния недостиг на пазара.

Още през 2022 г. се очаква търсенето на изкопаеми горива да достигне предкризисните си нива. Такива са и прогнозите на ОПЕК.

Петролните гиганти BP и TotalEnergies очакват пика на търсенето да бъде достигнат в следващото десетилетие. Според президента на Hess Corp Грег Хил обаче този момент може да се забави, в зависимост от развитието на енергийния преход. Той смята, че пикът на търсенето е доста по-далеч, отколкото повечето хора смятат.

Прогнозите на Международната енергийна агенция показват, че дори и при оптимистичния сценарий за по-бързо преминаване към възобновяеми енергоизточници, през 2040 г. делът на изкопаемите горива в енергийния микс все още ще е около 46%.