Мексиканските наркокартели прибягват до по-големи лаборатории, за да произвеждат все по-големи количества синтетични наркотици, като метамфетамин и фентанил, сочат данни на министерството на отбраната на страната.

Министърът на отбраната на Мексико Луис Сандовал заяви, че се наблюдава сериозно отдалечаване на мексиканските картели от отглежданите по естествен път наркотици като опиум и марихуана, при които иззетите количества и изкоренените растения са намалели, информира NPR.

По негови думи обаче конфискуваните количества на синтетичния опиоид фентанил скачат с 525% през първите три години на настоящата администрация, която пое властта на 1 декември 2018 г., в сравнение с предходните три години. Властите са конфискували 559 килограма фентанил в периода 2016-2018 г. и 3 497кг. в периода 2019 – 2021 г.

Част от това увеличение се дължи на нарасналата употреба като цяло на фентанил, който мексиканските картели внасят от Китай, след което го превръщат в хапчета или го смесват с други наркотици.

"Има промяна в потреблението и промяна на пазарите на наркотици, която се дължи на лекотата, с която се произвеждат синтетични наркотици," казва Сандовал. Например, на картелите вече не се налага да плащат на фермери, които да отглежда опиумен мак и да събират опиумна паста.

Картелът Синалоа изгради империя с кокаина, но вече залага на нов наркотикВлиятелният мексикански наркокартел Синалоа изгради цяла империя от трафика на кокаин, но сега насочва вниманието си към нов, по-силен наркотик реагирайки на променящото се търсене в САЩ

Тази промяна е отразена в унищожаването на над 50% от полетата с опиумен мак през последните три години. С легализацията на марихуаната в много американски щати, изкореняването на полетата с марихуаана в Мексико също е намаляло наполовина.

Междувременно, конфискуваните количества метамфетамини са се удвоили. В периода 2016-2018 са иззети 54 521 кг. метамфетамини, докато за последните три години това количеството е нараснало със 128% до 124 735 кг.

Мексиканските картели прибягват все повече до огромни лаборатории с индустриални мащаби за да произвеждат синтетични наркотици.

Сандовал обяви, че броят на нарколабораториите, до които са стигнали властите, е паднал от 287 в периода 2016-2018 г. до 203 през последните три години. Засечените нови лаборатории обаче са по-големи.