Втората по височина сграда в света вече е достигнала максимума си.

Merdeka 118, разположена в Куала Лумпур, Малайзия, вече е със задършена кула на върха, което увеличи височината на небостъргача до максималните 678.9 м.

Това означава, че той е повече от два пъти по-висок от лондонския Shard, който се издига на 310 м над земята.

118-етажният гигант, който трябва да бъде открит до края на следващата година, събори високата 632 метра Шанхайска кула в Китай от мястото й на втората най-висока кула в света. Бурж Халифа в Дубай обаче все още е номер 1 с огромните 828 метра височина.

Четвъртата по височина сграда в света е часовниковата кула Abraj Al-Bait в Саудитска Арабия (601 м), следвана от Международния финансов център Ping An (599.1 м) в Шенжен, Китай.

Merdeka 118, официално класифициран като „мегависок“ небостъргач, е проектиран да гледа към значима историческа забележителност в Куала Лумпур - стадион Merdeka, мястото на обявяването на независимостта на страната през 1957 г.

Елегантният екстериор на кулата, проектиран от австралийската компания Fender Katsalidis Architects, се състои от триъгълни стъклени панели, вдъхновени от форми от традиционните малайзийски изкуства и занаяти.

Вътре небостъргачът покрива над 278 709 квадратни метра площ.

На горните му етажи ще има наблюдателна площадка, която ще бъде най-високата в Югоизточна Азия, наречена The View at 118. Тя се определя като „атракция, която трябва да посетите“.

Седемнадесет етажа от небостъргача, разработен от компанията за управление на фондове Permodalan Nasional Berhad (PNB), ще заема хотел Park Hyatt.

Гостите на хотела ще могат да се насладят на „изтънчено хранене“, както и да се настанят в стаи и апартаменти, които предлагат „панорамна гледка към силуета на Куала Лумпур“.

Ще има и жилищни съоръжения, и офис площи в мегависоката кула.

Покритият със стъклен купол 118 Mall с магазини и търговски обекти ще бъде свързан с кулата в основата й.

Освен небостъргача, има планове за проектиране на парк Merdeka Boulevard at 118, музей на текстила с „фокус върху малайския световен текстил“, център за грижи за деца и нова джамия – наречена Masjid Merdeka – с капацитет до 3000 души.

Най-високите небостъргачи на всеки континент (снимки)В древността пирамидите и църквите са били най-високите сгради в света

Ето и топ 10 на най-високите кули в света:

1. Бурж Халифа в Дубай, ОАЕ

Тази невероятно висока кула се издига на 828 м. Проектирана е от архитектите Ейдриън Смит, Джордж Джей Ефстатиу и Маршал Страбала и завършена през 2010 г.

2. Merdeka 118 в Куала Лумпур, Малайзия

Merdeka 118, създадена от Fender Katsalidis Architects, трябва да отвори врати през 2022 г. Тя е с височина 678.9 м и официално е най-високата сграда в Югоизточна Азия.

3. Шанхайската кула в Шанхай, Китай

Кулата е с височина 632 м и може да се похвали с рекорда най-висока усукана сграда в света. Тя е завършена през 2015 г. и е проектирана от архитектите Маршал Страбала, Анди Коен, Джун Ся и Артър Генслер.

4. Часовниковата кула Абрадж Ал-Бейт в Мека, Саудитска Арабия

Тази кула от 2012 г. е с височина 601 м. Това е най-високата сграда в света с циферблат на часовника. Архитектите на Dar Al-Handasah стоят зад този дизайн.

5. Международният финансов център Ping An в Шенжен, Китай

Този небостъргач, завършен през 2017 г., е с височина 599.1 м. Заедно с Шанхайската кула, която се нарежда на второ място, той рекорда за най-високата наблюдателна площадка в света – Free Sky 116, която се намира на 562 м височина. Американската фирма Kohn Pedersen Fox Associates стои зад дизайна.

Ужас на 103-ия етаж (видео)По-рано тази седмица стъклената площадка на 103-ия етаж на най-високия небостъргач в Чикаго се спука под краката на посетителите

6. Световната кула Lotte в Дубай, ОАЕ

Тази поразителна кула, завършена през 2017 г., е с височина 554.5 м и е проектирана от базирания в Ню Йорк архитект Джеймс фон Клемперер.

7. One World Trade Center в Ню Йорк, САЩ

Известен като най-високата сграда в западното полукълбо, One World Trade Center е завършен през 2014 г. Той е с височина 541.3 м. Архитектите Даниел Либескинд, Дейвид Чайлдс и Ти Джей Готесдинер стоят зад дизайна.

8. Guangzhou CTF Finance Center в Гуанджоу, Китай

Тази гигантска сграда е проектирана от Kohn Pedersen Fox Associates - фирмата, която стои зад международния финансов център Ping An (номер пет). Финансовият център Guangzhou CTF е завършен през 2016 г. Той е с височина 530 м.

9. Финансовият център Tianjin CTF в Тиендзин, Китай

Тази сграда е с височина 530 м и е проектирана от глобалната архитектурна фирма Skidmore, Owings & Merrill LLP. Завършена е през 2019 г.

10. China Zun, известен също като Citic Tower, в Пекин, Китай

Подобно на финансовия център Guangzhou CTF (номер осем) и международния финансов център Ping An (номер пет), тази структура е проектирана от американската фирма Kohn Pedersen Fox Associates. Небостъргачът е с височина 527.7 м и е завършен през 2018 г.