Седем чилийски полицаи са били нажилени и откарани в болница, след като се опитали да арестуват протестиращи пчелари и да премахнат кошерите им, съобщава Sky News.

Пчеларите настояват за реформа, която да подкрепи цените на меда или да увеличи субсидиите за производителите.

Сушата в Чили доведе до ограничаване на хранителните източници за пчелите, което се отрази много негативно върху производството на мед.

И в миналото части от страната често са страдали от засушавания, но настоящата "мегасуша" продължава от 2010 г. насам и, според някои учени, се дължи до известна степен на изменението на климата.

По време на протеста пчеларите са поставили около 60 кошера, съдържащи около 10 000 пчели, на алеята пред президентския дворец, настоявайки за среща с президента Себастиан Пинера.

Седем служители на националната полици са били откарани в болница за лечение, след като са били ужилени от насекомите.

В кои държави се произвежда най-много пчелен мед?Пчелният мед е един от най-ценните хранителни продукти в света

„Пчелите умират. Няма да има живот, ако пчелите умрат. Това искахме да подчертаем с тази демонстрация“, заяви пред репортери от местните медии един от протестиращите пчелари Хосе Итура.

От няколко месеца правителството в Чили предоставя помощи на 20 общности, изпитващи сериозен недостиг на вода.

Засушаването и повишаването на температурите от изменението на климата засягат пчелните семейства по целия свят. Проучване от 2020 г., публикувано в списание Science, установи, че популацията на пчелите е спаднала с около 50% в Северна Америка и със 17% в Европа за едно поколение.