Подготвя се програма за намаляване на ДДС на хранителните стоки, съобщи пред парламента на Гърция финансовият министър Христос Стайкурас.

Опозицията настоява за регулиране на цените на електроенергията и на горивата, припомня БНР.

Опозиционните партии в парламента настояват да се вземат незабавни мерки за подобряване на жизнения стандарт на гърците. Социалистите изнесоха данни за драстично покачване на цените на стоките от първа необходимост, които са „нелогични“ по отношение на приходите в страната.

Депутатите приканиха правителството незабавно да постави горна допустима цена поне на хранителните стоки и да реагира срещу търговци със спекулативни цени.

Мислите, че остатъците от храна имат различен вкус? Не си въобразяватеВкусът е субективен, но има наука, която доказва, че вкусовете и текстурите наистина се променят

Въпреки острите дебати по отношение на цените на горивата, министри съобщават, че няма да се намали акциза върху бензина, след като цената на литър безоловен бензин вече премина 2 евро.

Гърците плащат най-скъпия ток сред европейските страни, а заплатите са на „балканско ниво“, заявиха социалистите.

Да се вземат мерки незабавно, защото голяма част от гърците изнемогват и не си позволяват дори неща от първа необходимост, настояват пред правителството депутати от опозицията.