Meta предупреди, че може да спре Facebook и Instagram в Европа, ако няма възможност да прехвърля потребителски данни на американски сървъри.

Компанията майка на Facebook споменава това в годишния си отчет до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), информира news.com.au.

Технологичният гигант посочва като причина европейското законодателство, което се фокусира все повече върху дейността на компанията за социални медии, което, според Meta, засяга “съществено важни нейни дейности ”.

По-конкретно, от Meta посочват решение от 2020 г. на Съда на Европейския съюз по отношение на така нареченото споразумение за пренос на данни между САЩ и Европа, известно като Privacy Shield.

Това споразумение позволява преноса на данни от ЕС към САЩ, но беше отменено от Съда на Европейския съюз.

ЕС има строги изисквания за защита на данните по отношение на трансфера на лични данни на потребители в Европа към САЩ.

От Meta в момента разчитат на Стандартните договорни клаузи за пренос на данни, които от компанията предупреждават, че може да станат обект на “регулаторен и съдебен контрол.”

От компанията казват, че са получили предварителен проект на решение на Ирландската комисия за защита на данните, според който използването на Стандартните договорни клаузи от страна за пренос на европейски данни е в несъответствие с Общия европейски регламент за защита на данните (GPR).

Стойността на наложените глоби по GDPR скача седем пъти - до $1.2 млрд. Миналата година регулаторните органи в ЕС са наложили рекордни глоби по GDPR, като големите технологични компании са основните потърпевши

“Ако не бъде приета нова рамка за трансатлантическия пренос на данни и не можем да продължим да разчитаме на Стандартните договорни клаузи или на други алтернативни методи за пренос на данни от Европа към САЩ, вероятно няма да можем да предлагаме в Европа някои от нашите най-важни продукти и услуги, сред които Facebook и Instagram, което би засегнало съществено и неблагоприятно нашия бизнес, финансово състояние и резултати от дейността”, се казва в отчета на Meta.

Ако Meta реализира тази своя заплаха, на практика целият континент може да остане без достъп до Facebook или Instagram.

Споделянето на данни е от съществено значение за предоставянето на услуги и таргетираната реклама, предупреждават от Meta.

Според компанията нови закони за поверителност на личните данни, като Закона за поверителност на потребителските данни на Калифорния, който ограничава начина, по който Meta може да използва чувствителна лична информация и позволява по-голям контрол върху това как данните им се споделят с трети страни, може да се отразят неблагоприятно на компанията за социални медии.

От Meta казват, че новите закони и регулации могат да доведат до “неблагоприятни резултати”, да се отразят негативно на разработването на нови продукти, да доведат до “отрицателни новини около компанията и да навредят на репутацията й”, както и да я принудят да промени или прекрати съществуващите си бизнес практики.

От Meta не са отговорил веднага на запитването за коментар от страна на news.com.au.

Акциите на Meta поевтиняха рязко в петък, като цената им падна с близо 27%. Понижението започна, след като стана ясно, че има застой в ръста на потребителите на Facebook.

Вследствие на понижението в цената на акциите над 250 млрд. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на компанията.