Архитектурната компания MVRDV, която стои зад критикуваната Marble Arch Mound в Лондон, има още един подобен проект в ръкава си - самоподдържаща се „Райска градина“, изпълнена с 10 000 парцела и гигантска огледална сфера.

Последното начинание на холандската фирма ще бъде построено върху парцел от 18 000 хектара в Долината на Гагарин в Армения - район, разположен близо до езерото Севан.

Проектът Gagarin Valley, поръчан от Фондация DAR, има за цел да превърне долината в „устойчив на бъдещето пейзаж“, който може да се използва за земеделие и екотуризъм, съобщава Daily Mail.

Освен че ще привлича туристи, обновената долина – която в момента има 11 000 жители, разпръснати в няколко села, ще стане „по-привлекателно място за живот“ за младите арменци.

Десет хиляди вида растения и цветя ще бъдат засадени в „пачуърка от 10 000 градини“.

Според архитектите гигантската огледална сфера ще функционира като контролна зала и е проектирана да изглежда като „мини-планета“. Тя ще бъде заобиколена от парк - "научен дендрариум", който съдържа всички растителни видове, отразени в сферата. Вътре те ще бъдат „показвани и наблюдавани“.

"Потънал стадион" ще предлага капацитет от 4500 места, но няма да е единственото място за забавление. В проекта са включени търговски център, център за изкуства и образователен селскостопански център.

С цел да се превърне в „дестинация“ за пешеходци и колоездачи, регионът ще бъде изпъстрен с нови велосипедни пътеки и пешеходни маршрути.

Растение, наричано фалшив банан, може да се окаже новата суперхранаУчени твърдят, че растение с името енсет, което се консумира масово в Етиопия, може да бъде нова суперхрана и да спасява животи в условията на променящия се климат

Архитектите планират да превърнат съществуващите в момента съветски сгради в нови конструкции, за да се избегне генерирането на строителни отпадъци. Ще бъдат построени и изцяло нови сгради, вдъхновени от дизайна на традиционните арменски ферми, покрити със зелени покриви с растителност.

Райската градина, която все още е в етап на планиране, също така ще разшири трасето на река Раздан и ще създаде нова система, която да помогне за напояването на растенията и земеделските земи в региона.