Управителят на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи предлага пълна забрана на добива и трансакциите с криптовалути в Европейския съюз.

В своя публикация, озаглавена „Дойде време да се забрани търговията и добивът на криптовалути в ЕС“, той цитира ограниченията върху дигиталните парични единици, наложени от Китай.

Матолчи припомня и предложението на руската централна банка, която призовава за пълна забрана на търговията и добива на криптовалути в страната.

„Напълно съм съгласен с предложението и също така подкрепям мнението на висшия финансов регулатор на Европейския съюз, че Общността трябва да забрани методите за добив, използвани за производството на повечето нови биткойни“, казва Матолчи.

Той уточни, че вярва силно в потенциала на криптовалутите да „обслужват незаконни дейности и да изграждат финансови пирамиди“. Матолчи подчертава и опасенията, изразени от руската централна банка – че пазарната стойност на криптовалутата се определя от „спекулативното търсене за бъдещ растеж, което създава балони“.

По-лесно ли е да си хванете гадже, ако се интересувате от криптовалути?С наближаването на Деня на влюбените темата за избор на партньор отново става актуална

В заключение, той призовава за пълна забрана на криптовалутите, за да се противодейства на инвестиционните рискове.

„На гражданите и компаниите на ЕС ще бъде разрешено да притежават криптовалути в чужбина и регулаторите ще следят техните портфейли и трансакции", казва още управителят на Унгарската централна банка.

Електронното издание Coin Telegraph припомня, че през септември миналата година в Графисофт Парк в унгарската столица Будапеща беше открита бронзова статуя на легендарния създател на Bitcoin Сатоши Накамото.

На церемонията по откриването на статуята присъства и Дебрецени Барнабас - главен изпълнителен директор на унгарската крипто борса Shinrai.

„Сатоши Накамото създаде независими пари, свободни от посредници, които дават на хората финансов суверенитет. Ние издигнахме тази статуя, за да напомним, че смелостта е добродетел. Трябва да продължим смело да мечтаем", каза тогава Барнабас.