Все повече международни инвестиционни анализатори твърдят, че е време да се купуват акции на компании от континентален Китай, преди подкрепата, която се очаква правителството на страната да окаже на икономическия растеж.

Ефектите от пандемията върху икономиката и засилената регулаторна несигурност през миналата година, като цяло направиха чуждестранните инвеститори предпазливи по отношение на китайските акции.

В последните месеци обаче това започва да се променя за някои инвестиционни компании.

В глобалния си доклад за 2022 г. швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse повиши рейтинга си за Китай до overweight (по-добро от общото представяне на пазарите), след като беше понижила очакванията си за китайските акции преди 12 месеца.

“В Китай паричната политика се облекчава, докато навсякъде другаде се затяга,” казват анализаторът от Credit Suisse Андрю Гартуейт и неговият екип в доклада от януари. “Икономическата инерция се засилва.”

Един от ранните положителни обрати при нагласата спрямо китайските акции дойде от BlackRock Investment Institute в края на септември. В началото на 2022 г. и други компании дадоха подобни положителни прогнози, докато има и такива, които запазват неутрална позиция.

На политическия фронт Credit Suisse очаква регулаторната несигурност да отслабне след парламентарната сесия в Китай през март и да се запази в това положение поне до 20-ия национален конгрес на Китайската комунистическа партия през четвъртото тримесечие.

Китайският президент Си Дзинпин се очаква до голяма степен да започне безпрецедентен трети мандат.

Икономисти: Най-лошото от регулаторните мерки в Китай отминаПекин насочва вниманието си към подкрепа на икономическия растеж

По време на среща през декември относно икономическото планиране за 2022 г. китайските ръководители наблегнаха на необходимостта от стабилност.

Финансови фактори, като това с колко са поевтинели акции, в сравнение с потенциалната им способност да носят доходност, също допринасят за положителната нагласа на анализаторите към китайските акции.

Bernstein: Китай вече е не е място, на което не може да се инвестира

През януари Bernstein публикува доклад от 172 страници, на които обяви, че китайските акции вече не са актив, в който не може да се инвестира. Анализаторите посочиха няколко причини за това китайските акции отново да бъдат добавяни към инвестиционните портфейли.

Те изтъкнаха очакванията за ръст на новото финансиране, облекчената парична политика и по-атрактивните пазарни оценки на акциите, в сравнение с останалата част от света. Други две причини са увеличаващият се приток на средства от чужбина и увеличаващите се печалби.

HSBC: Инвеститорите са прекалено негативно настроени относно Китай

Основният индекс на борсата в Шанхай нараства с 2% от настъпването на Лунната нова година. Това повишение идва, след като индексът падна със 7.65% през януари, записвайки най-лошото си представяне от октомври 2018 г.

“Инвеститорите са прекалено негативно настроени относно китайските акции,” пишат анализатори на HSBC в доклад от 7 февруари.

“Да, Китай изпитва затруднения с икономическия растеж, а по-скъпият долар не е добра новина за пазарите на акции в Китай,” казват анализаторите. “Това обаче вече е добре известно и е калкулирано в пазара. Дори добрите сини чипове в момента се търгуват на привлекателни цени.”

Анализаторите на банката прогнозират 9.2% ръст за основния индекс на борсата в Шанхай тази година и 15.6% нарастване на индекса на борсата в Шънджън.

Goldman Sachs: Най-добрите акции сега са по-изгодни за инвестиция

От Goldman Sachs очакват 16% повишение на китайския индекс на MSCI за тази година.

Анализаторът на банката Кингър Лау и неговият екип публикуваха доклад, в който обясняват защо най-добрите китайски акции вече са по-изгодни за инвестиция. Тяхната обосновка за инвестиции на втория най-голям пазар на акции в света е базирана до голяма степен на по-голямата достъпност за чуждите инвеститори и недостатъчния дял на китайските акции в инвестиционните портфейли досега.

Goldman Sachs повиши рейтинга си за китайските акции на overweight през февруари 2020 г. в разгара на пандемията от коронавирус в страната.

UBS: От underweight до overweight

В края на октомври UBS обяви, че повишава оценката си за китайските акции до overweight, след като през лятото на 2020 г. рейтингът им беше две нива по-надолу, или underweight (по-слабо от общото представяне на пазарите).

Не всички са оптимистично настроени по отношение на Китай

Не всички международни инвестиционни компании обаче са толкова оптимистично настроени. От Morgan Stanley са неутрално настроени по отношение на китайските акции, както и от Bank of America, и от J.P. Morgan Asset Management.

В предишни години на стимули в Китай невинаги е имало бичи пазар, казва пред CNBC Уини Ву от BofA Securities. Макар да има инвестиционни възможности в определни сектори, тя очаква ръстът на печалбите на компании в Китай като цяло да се забави.

Ву посочва, че през 2016 г., въпреки очакванията за стимули, акциите започват да поскъпват едва през второто тримесечие. Индексът на Шанхайската борса пък приключва годината с понижение от 12.3%.

Рискове от страна на регулациите и имотния пазар

Разпродажбите на акциите на компании от континентален Китай от началото на годината отразяват как инвеститорите като цяло остават предпазливи по отношение на китайските книжа. Дори и при повишаването на своите рейтинги, компании, като BlackRock, използват консервативен език по отношение на акциите като “умерено положителни”.

Рязкото понижение на цените на имотите в Китай, локдауните заради пандемията и регулаторната несигурност крият рискове за очакванията на Credit Suisse, казва Гартуейт.

Преследването на “общо просперитет” от страна на Китай се очерта през лятото като тема на регулаторните промени на Пекин. И макар политиката да остава “голямото неизвестно,” Гертуейт посочва, че коментари от страна на китайски ръководители, като речта на Си Дзинпин по време на Световния икономически форум през януари, са индикация за позицията на властите занапред.

“Общият просперитет, който ние желаем, не е егалитаризъм – ние първо ще направим пая по-голям, а след това ще го разделим правилно чрез разумни институционални договорености,” заяви Си. “Всички видове капитали са добре дошли в Китай.”