Заради ограниченията, наложени във връзка с пандемията COVID-19, мнозина се обърнаха към изящното изкуство на смесване на коктейли.

И ако излизането на бар и поръчката на такива не е кой знае какво, има някои коктейли, които струват стотици и дори хиляди долари. Но кое ги прави толкова скъпи?

Ето няколко от най-скъпите коктейли в света и къде да ги намерите.

Diamonds Are Forever Martini, The Ritz-Carlton, Токио

Хотелската група Ritz-Carlton в Япония се гордее с коктейлите си, а наскоро пусна на пазара свой собствен „коктейл“, който е бутилиран. На цена от едва 23 000 долара, коктейлът е стандартно мартини, приготвено с охладена водка Grey Goose и еднокаратов диамант вместо обикновена маслина.

Оригиналният коктейл „Диамантите са завинаги“ е с диамант, плаващ в напитката, който сега се слага на чашата, вероятно защото има твърде много инциденти с гости, задавили се с бижуто.

Salvatore’s Legacy, Donovan's Bar, Лондон

Някой може да ви посъветва да отидете в The Playboy Club в Лондон за най-скъпия коктейл в града, но истинските ценители знаят, че коктейлът за 6 622 долара на име Salvatore's Legacy ще намерите в Donovan's Bar в Brown's Hotel в британската столица.

Коктейлът съдържа 1778 Clos de Griffier Vieux Cognac, 1770 Kummel Liqueur, Dubb Orange Curacao и Angostura Bitters. Винтидж коктейлът има повече от 700 години история в чаша и си заслужава да бъде оценен, така че го пийте много бавно.

The Brandy Crusta, Verlinde Bar, Park Hotel Vitznau, Швейцария

Разположен на блестящото езеро Люцерн в Централна Швейцария, това несъмнено е един от най-ексклузивните хотели в страната. Можете лесно да се изгубите в някой от луксозните му ресторанти - Prisma или Atelier, но гостите не пропускат Verlinde Bar с впечатляващите 200 силни винтидж арманяци и коняци.

Коктейлът Brandy Crusta не е в менюто, но може да бъде поръчан с винтидж коняк, като звездата на шоуто е Frapin 1888. Можете да изберете и коктейла Prince of Wales с Frapin 1888, 1998 Krug Clos dÁmbonnay, ретро шампанско и датиращото от 1862 Madeira D'Óliveira. Цените не са ясни, но говорим за суми от около 22 000 долара.

Kir, Le Relais Bernard Loiseau, Франция

Le Relais Bernard Loiseau - институция във френската гастрономия, отдавна се счита за дестинация за претенциозни кулинари и енофили. Идващите тук започват своето преживяване с две звезди Мишлен с Kir – френски коктейл, направен от местния ликьор creme de cassis, който обикновено се гарнира с бяло вино.

В семейното шато Loiseau гостите се посрещат като знаменитостите, които са посещавали мястото в миналото, включително Едит Пиаф и Джулия Чайлд. Що се отнася до цените, специалитетът Kir ще ви струва около 5100 долара.

Sazerac, The Savoy, Лондон

Дори лондончани смятат, че коктейлът е малко скъп. Savoy в Лондон е известен с най-стария оцелял коктейл бар във Великобритания, който отваря през 1892 г. Така хотелът оправдава цената от почти 7 000 долара със средата, в която коктейлът се сервира.

Направен със Sazerac de Forge от 1857 г. и допълнително украсен с Pernod Absinthe от 1950-те от Тарагона и Peychaud's Bitters от началото на 1900-те, коктейлът е един от най-скъпите, които можете да намерите в Лондон. Барманите в The Savoy твърдят, че малцината късметлии, които го поръчват, наистина отпиват от оригиналния Sazerac, сервиран през 19 век.

Sidecar, Бар Хемингуей, Париж

Барманът и собственик Колин Фийлд е избиран за най-добрия барман в света многократно. Какъв по-добър начин да се насладите на таланта му, ако не с най-скъпия коктейл в бара му? Класическият Sidecar се прави с 1830 Ritz Reserve Cognac. Гроздето, използвано за направата на този коняк, вече не съществува, което го прави много ценен и много търсен. В момента цената е 1670 долара.

The Ultimate Macallan, Skyview Lounge, Дубай

Разположен на 27-ия етаж, Skyview Lounge в Дубай предлага богат списък с коктейли, но най-скъпият е малцов коктейл, сервиран в бутилка Lalique. Напитката е направена от 55-годишно малцово уиски Macallan, комбинирано със сушени цитруси и маракуя.

Но това съвсем не е всичко. Ледът за коктейла се добива от дестилерията Macallan, а коктейлът се бърка с бъркалка от дъбова бъчва на Macallan. Запазвате и чашата от 18 карата злато, в която се сервира.