Дълбоко под вълните около Малдивите, в така наречената „зона на здрача“ на океана, живее жива дъга.

Запознайте се с Cirrhilabrus finifenmaa - цветен вид риба, досега непозната за науката.

Тя е открита на дълбочини от 40 до 70 метра под повърхността на океана, съобщава CNN.

Името на рибата описва зашеметяващите й розови нюанси, като отдава почит и на розовата роза - националното цвете на Малдивите. Finifenmaa означава "роза" на местния език дивехи.

Докато стотици видове риби обитават водите на архипелага, това е първият, описан не от чуждестранен, а от малдивски учен - Ахмед Наджиб. Проучване, посветено на вида, е публикувано в списание ZooKeys.

Сгрешена самоличност

Изследователите откриват рибата за първи път през 90-те години на миналия век, но смятат, че е възрастен екземпляр, принадлежащ към вида Cirrhilabrus rubrisquamis. Той е документиран на базата на само една млада риба, открита на 1000 километра южно от Малдивите в архипелага Чагос.

Известно е, че представителите на Wrasse - семейство от предимно ярко оцветени риби, променят цвета си, когато съзряват. Докато младите екземпляри от много видове си приличат, възрастните са тези, които носят отличителни характеристики. Именно това води до объркването.

Откритието, че finifenmaa и rubrisquamis са два отделни вида може да помогне на учените да разберат местообитанието им, което е особено важно, що се касае до защитата им.

10 необичайни вида акули, които не подозирате, че съществуватАкулите са едни от най-очарователните и неразбрани животни на планетата

Изследване на рифовете в "зоната на здрача"

Инициативата Hope for Reefs има за цел изследване и възстановяване на системите от коралови рифове. Миналия месец изследователи от Hope for Reefs и Института за морски изследвания на Малдивите проучват някои от рифовете в "зоната на здрача". Те се намират от 50 до 150 метра под повърхността на океана и осигуряват уникална среда за рибите.

Това е наистина различна среда: по-тъмна (защото водата поглъщаща светлината) и по-студена. Има много по-малко корали и почти никакви водорасли, така че рибната общност е много различна, като повечето видове, живеещи на тази дълбочина, се хранят с планктон.

Гмурканията на такава дълбочина са особено трудни, като водолазите трябва да използват ребризери и хелий, смесени с газа, който дишат, за да избегнат негативните ефекти от вдишването на кислород при толкова голямо налягане, в допълнение към използването на изобилие от оборудване, което изисква много обучение. Но, според изследователите, всичко си заслужава.

Те посочват, че гмуркането на тази дълбочина е като посещение на друга планета. Те са първите, които виждат тези рифове и винаги откриват нови видове. По време на неотдавнашните проучвания, например, изследователският екип открива поне още осем потенциални нови вида риби.

Калифорнийската академия на науките и Институтът за морски изследвания на Малдивите продължават партньорството си за изследване на повече малдивски рифове в бъдеще.