Руското финансово министерство съобщи, че изплатило напълно купона по еврооблигациите за 2029 г., дължим днес, като така е осъществило второ плащане в рамките на седмица, предаде Ройтерс.

Министерството посочи, че в руския национален депозитар са изпратени 65.63 милиона долара по плащането.

Плащането на купона по суверенния дълг с падеж 2029 г. се обработва от инвестиционната банка JPMorgan Chase, според източници, цитирани от агенцията и от БТА.

Миналата седмица Русия извърши две плащания по суверенни облигации, като така засега отхвърли съмненията, че е в състояние да обслужва външните си дългове след наложените й тежки санкции от страна на Запада заради инвазията в Украйна.

Русия е пуснала 15 международни облигационни заема с номинална стойност от 40 милиарда долара. Преди началото на войната около половината от тях бяха в ръцете на инвестиционни фондове извън страната.

На 28 март Москва трябва да изплати още 102 милиона долара, а на 31 март - нови 447 милиона. И двете плащания трябва да бъдат извършени в долари. Най-големият тест ще дойде на 4 април, когато предстои разплащане от 2 милиарда долара по главницата.