Министърът на енергетиката и инфраструктурата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) заяви, че Русия винаги ще бъде част от ОПЕК+, въпреки че правителствата по света избягват износителя на петрол заради войната в Украйна.

В интервю за CNBC Сухаил Ал Мазруей, бивш президент на ОПЕК, заяви, че нито една друга държава не може да се конкурира с добива на петрол на Русия, допълвайки, че политиката не бива да отнема вниманието от усилията на групата да управлява енергийните пазари.

“Русия винаги ще бъде част от тази група и трябва да я уважаваме,” казва Сухаил Ал Мазруей по време на шестия Световен енергиен форум в Дубай.

“Когато разговарят с OPEC+, трябва да разговарят с нас и Русия,” заяви той, визирайки преговорите на групата със страните вносителки на петрол.

САЩ, Европа и Япония призоваха страните производителки на петрол да положат повече усилия в борбата с високите цени - на фона на войната в Украйна и продължаващия недостиг на предлагане.

ОПЕК губеше влияние, но скоро то може да е по-голямо откогато и да билоOPEC+, в която влизат страните от ОПЕК, плюс съюзници като Русия, отново показва мускули

Според Ал Мазруей обаче руският петрол ще играе съществено важна роля в постигането на това.

“Кой може да замести Русия днес? Не се сещам за държава, която може след година, две, три, четири или дори 10 години да замени 10 млн. барела. Това не е реалистично,” заяви той.

Предвожданата от Саудитска Арабия OPEC+ разполага с капацитета да увеличи добива на петрол и да свали цените на суровия петрол, които скочиха до над 100 долара за барел.

Следващата среща на министрите от страните от ОПЕК+ е в четвъртък.

Тя идва на фона на възобновения натиск за увеличаване на добива, след като енергийните министри на страните от Г-7 обявиха, че ОПЕК “има стратегическа роля” в облекчаването на напрежението на пазарите.