В днешно време едва ли има шофьор, който може да си представи какво е да управляваш автомобил без чистачки на предното стъкло.

Този аксесоар отдавна е задължителна част от оборудването на всяко четириколесно превозно средство, но това невинаги е било така.

Всъщност, историята на чистачките започва в една мразовита зимна вечер в Ню Йорк през 1902 г., когато 36-годишната (по онова време) американка Мери Андерсън пътува по улиците на града с трамвай.

Тя забелязва, че шофьорът почти не вижда през обсипаното с киша предно стъкло. Въпреки че предният прозорец на трамвая е проектиран за видимост при лошо време и водачът може да го отвори, премествайки покритата от сняг или дъжд секция от своята видимост, системата за предно стъкло с множество сегменти не работи особено добре.

Ватманът е принуден или да го държи отворено, излагайки на пиродните стихии както себе си, така и пътниците на предните седалки, или да спира постоянно, за да го чисти.

Андерсън започва да скицира устройството за почистване на предното стъкло още по време на пътуването си в трамвая. Малко по-късно, завръщайки се в родната Алабама, тя наема дизайнер, който ѝ помага за разработката и за производството на работещ модел.

Така се създава първият прототип, който работи на практика - набор от рамена за чистачки, направени от дърво и гума и прикрепени към лост близо до волана от страната на водача. Когато шофьорът дърпа лоста, той задвижва рамото на чистачката по повърхността на прозореца, изчиствайки дъждовните капки или снега.

Мери Андерсън кандидатства за патент на своето изобретение през 1903 г. и получава такъв със срок от 17 години.

Оказва се обаче, че автомобилните компании тогава не оценяват по достойнство ключовото значение на чистачките на Андерсън. Много от индустриалците, на които тя го предлага, се присмиват на изобретението ѝ и твърдят, че движението на чистачките ще разсее водача и ще причини инциденти.

През 1917 г. друга жена на име Шарлот Бриджууд патентова автоматична система за чистачки, която използва ролки вместо остриета. Дъщерята на Бриджууд - актрисата Флорънс Лоурънс, пък изобретява мигачите.

Девет исторически изобретения, които са дело на жени Има много жени изобретатели и инженери, които са изиграли ключова роля в историята, но не винаги са получавали признание за своята работа

В следващите години автомобилното производство бележи бурен ръст, а през 1922 г. Cadillac става първия производител на автомобили, който въвежда чистачките на предното стъкло като стандартно оборудване.

Андерсън обаче така и не успява да спечели пари от своето изобретение, защото патентът ѝ изтича през 1920 г., преди тя да успее да убеди някого от големите автопроизводители да използва идеята.

През 2011 г. името на Мери Андерсън е включено в Залата на славата на американските инженери и изобретатели.