Продажбите на жилищни имоти в Манхатън надхвърлят 7 милиарда долара през първото тримесечие на тази година.

Това е най-силното начало на годината в историята на имотния пазар в елитния нюйоркски квартал.

Освен това той не показва никакви признаци на забавяне, пише CNBC.

През първото тримесечие в Манхатън са регистрирани 3585 имотни продажби, което е с 46% повече от първото тримесечие на 2021 г. Общата стойност на продажбите нараства с 60% до над 7.3 милиарда долара, тъй като намаляващото предлагане води до продължителен растеж на цените.

Средната цена на апартаментите в Манхатън скача с 19% спрямо същия период на предходната година и в края на март възлиза на 2 042 113 долара.

Имотният пазар остава силен - въпреки нарастващите лихвени проценти, опасенията за възможна рецесия и спада на капиталовите пазари. Обикновено движенията на Уолстрийт имат огромно влияние върху пазара на недвижими имоти в Манхатън, като се има предвид зависимостта на града от финансовата индустрия.

Интересното е, че тласъкът за завръщане на служителите в офисите изглежда не е сред основните причини за ръста на имотните сделки. Засега само около 36% от работниците в Ню Йорк са се върнали в офиса, според данни на Kastle Systems.

Спопред Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компанията за имотни оценки и проучвания Miller Samuel, предположението, че хората живеят в Манхатън само заради работата си, вече може спокойно да бъде оспорено.

„Има много хора, които работят дистанционно, но искат да бъдат в Манхатън. Те са привлечени от културните предложения, ресторантите, Бродуей. Дистанционната работа не е привилегия само за предградията. Може да има точно толкова хора, които работят дистанционно в Горния Ийст Сайд на Манхатън, колкото и в Уестчестър", казва той.

Технологичните компании искат да се върнат в офисите. Служителите им - неОт тази седмица Google започва да връща повечето си служители в офиса в три дни от седмицата

Повишаващите се лихвени проценти засега не оказват силно въздействие върху богатите купувачи, които доминират на пазара в Манхатън. С покачването на лихвите те просто плащат повече в брой. Над 47% от всички покупки на недвижими имоти през първото тримесечие на тази година са били "в кеш", което е над пандемичното дъно от 39% и е по-близо до историческата средна стойност.

Друга причина за силата на Манхатън в началото на 2022 г. е предлагането. Докато в останалите части на САЩ се наблюдава недостиг на жилища за продажба, Манхатън все още има достатъчно инвентар, въпреки че и там "запасът" от предложения намалява.

Почти 5000 обяви са излезли на пазара през тримесечието, което е рекорд за всяко първо тримесечие в историята. И все пак, за първи път от пет години насам броят на обявите падна под 6000 единици.

„Със стабилните продажби и ръста на цените, при липса на неочаквани сътресения, това звездно първо тримесечие би трябвало да накара всички да се чувстват много оптимистично настроени поне за още една година напред“, коментира пред CNBC президентът и главен изпълнителен директор на Corcoran Памела Либман.

Въпросът е колко оше могат да се повишават цените в Манхатън, преди купувачите да започнат да се отказват от сделките. Най-големият ръст на цените се наблюдава във високия сегмент. Цените на апартаментите с четири или повече спални скачат с 31% спрямо миналата година до средна цена от 6.5 милиона долара.

Само 20% от продадените апартаменти са стрували по-малко от 1200 долара за квадратен метър, което е най-ниският процент в историята.