Азиатските капиталови пазари се търгуват "на червено", на фона на очакванията на инвеститорите за по-агресивно затягане на монетарната политика от страна на Федералния резерв на Съединените щати.

Новите санкции на западните държави срещу Русия заради инвазията в Украйна също повлияха негативно на пазарните настроения.

Японският борсов индекс Nikkei 225 падна с близо 2% в сутрешната търговия, южнокорейският KOSPI губи 0.9%, а австралийските акции загубиха 0.8%, а в Австралия S&P/ASX 200 отчете понижение от 0.5 на сто.

Хонконгският индекс Hang Seng се понижи с 1.3%, отдалечавайки се от едномесечния връх, достигнат по-рано тази седмица.

Днес стана ясно още, че бизнес активността в сектора на услугите в Китай се свива с най-бързите си темпове от две години насам. Ръстът на новите случаи на COVID-19 ограничава мобилността и търсенето от страна на клиентите.

Във вторник китайските власти удължиха локдауна в Шанхай, койтйо вече обхваща цялото 26-милионно население.

Фокусът на инвеститорите днес ще се насочи към протокола от последното заседание на Фед. Те ще търсят "улики" за евентуалната възможност за увеличение на лихвите с 50 базисни точки на следващото заседание на централната банка на САЩ през май.

В момента се смята, че има 80% шанс Фед да поеме този курс.

IPO пазарът в Лондон с най-слабо представяне от финансовата криза насамНестабилните финансови пазари и ниската възвръщаемост се отразяват негативно на апетита на инвеститорите

На валутните пазари доларовият индекс, който следи движението на курса на "зелените пари" спрямо кошница от шест водещи световни валути, достигна 99.638 пункта, което е най-високото му ниво от края на май 2020 г. насам.

Петролът остана стабилен в сутрешната търговия след повишенията през последните дни. Фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват на ниво от малко под 102 долара за барел, а сортът брент се движи около 106.90 долара.

Златото поевтиня с 0.3% днес до ниво от 1921 долара за тройунция.

На пазара на криптовалутите също се наблюдават разпродажби. Биткойнът губи близо 3% от стойността си за последните 24 часа до ниво от 45 370 долара за брой.