Федералният резерв на Съединените щати повиши основния лихвен процент в страната с половин процентен пункт, като след решението основните борсови индекси на Уолстрийт регистрираха понижения.

Стъпката на увеличаване на основната лихва е най-силната от 22 години насам.

Федералният резерв обяви още, че ще започне да съкращава покупките на облигации от следващия месец, като допълнителна стъпка в усилията за понижаване на инфлацията.

Централната банка на САЩ определи целевата си лихва по федералните фондове в диапазон между 0.75% и 1% с единодушно решение, като вероятно ще последват по-нататъшни увеличения.

Въпреки спада на брутния вътрешен продукт през първите три месеца на годината, разходите на домакинствата и инвестициите на бизнеса остават високи. Създаването на нови работни места също запазва стабилни темпове, се посочва в изявлението на Федералния комитет по операциите на отворените пазари на Фед след двудневното заседание във Вашингтон.

Инфлацията остава висока на фона на войната в Украйна и новите локдауни заради COVID-19 в Китай. Централните банкери на САЩ са категорични, че остават изключително внимателени по отношение на инфлационните рискове.

Жилищата в повечето щатски градове стават по-скъпи и недостъпниЦените на имотите бележат двуцифрен ръст в процентно изражение в повечето големи градове в САЩ в началото на годината


В изявлението се посочва още, че балансът на Фед, който нарасна до около 9 трилиона долара, заради усилията на централната банка да стимулира икономиката по време на пандемията от COVID-19, ще започне да намалява с по 47.5 милиарда долара на месец през юни, юли и август. Свиването му ще се ускори до 95 милиарда долара на месец през септември.

След решението на Федералния резерв за повишението на лихвите водещите индекси на Уолстрийт отчетоха рязко понижение, но впоследствие загубите бяха изтрити и цените на акциите на повечето американски публични компании се върнаха на нивата от началото на борсовата сесия.

Доларът поевтиня с 0.3% спрямо еврото.