Азиатските акции отчитат леки повишения днес благодарения на солидната сесия на Уолстрийт вчера, но въпреки това са на път да запишат най-лошия си месец от две години, след като опасенията около икономическия растеж на Китай и предстоящите увеличение на лихвите в САЩ се отразиха на пазарните нагласи и оскъпиха считания за валута убежище американски долар.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.2% днес, след като добрите резултати на Meta Platforms вчера повишиха щатския технологичен индекс Nasdaq с 3%.

Японските пазари са затворени заради празник днес.

Като цяло пазарните нагласи са все още крехки, като фючърсите на Nasdaq губеха около 1% в ранната азиатска сесия, поставени под натиск от изнесените след края на щатската борсова сесия разочароващи финансови резултати на Amazon.

Днешното поскъпване е минимално, в сравнение с бруталните разпродажби при акциите в световен мащаб в последните седмици. Азиатският регионален индекс е на път да запише 2% понижение за седмицата и 7.3% спад за април, като това ще е най-слабият му месец от март 2020 г.

Основният индекс на борсата в Шанхай нараства с 0.2% днес, но е на път да отчете 8.1% спад за месеца, който е най-лошият за него от януари 2016 г.

"Има четири краткосрочни катализатора, които движат пазара в момента – финансовите отчети на щатските компании, нарастващата доходност по щатските държавни ценни книжа и изказванията на ръководители във Фед относно повишението на лихвите, войната в Украйна и политиката на Китай," казва пред Ройтерс Фуук-Хиен Яп, старши инвестиционен анализатор в Standard Chartered Wealth Management.

От ключово значение е предстоящата среща на Политбюро на Китайската комунистическа партия, тъй като пазарите очакват още признаци за оказване на икономическа подкрепа. Анализатори обаче твърдят, че стратегията за нулев COVID на Пекин ограничава възможностите.

Пекин затвори някои училища и обществени места вчера, а повечето от 22-а милиона души население на града се явиха на още масови тестове за COVID-19, които имат за цел избягването на локдаун като в Шанхай.

Броят на потребителите на Facebook отново нарастваMeta обаче обяви най-слабия ръст на приходите си за последното десетилетие

Доходността по щатските държавни облигации се движи в рейнджа от последните дни, малко под върховете от миналата седмица.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации приключи вчерашната сесия на ниво от 2.8205%, след като на 20 април достигна 2.981%. Тази по двегодишните книжа беше на ниво от 2.6132%. Те не се търгуват в Азия днес заради затворената борса в Токио.

Седмицата беше волатилна и за валутите.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, се понижава леко до 103.56, след като вчера достигна 103.93, което беше най-високото му ниво от края на 2022 г. Ако индексът запази настоящото си месечно повишение от 5.2%, то би било най-голямото от 2012 г.

Освен на привлекателността му като валута убежище, поскъпването на долара се дължи и на очакванията за повишение на лихвите със 150 базисни пункта в три срещи на Федералния резерв. Агресивният план за затягане на паричната политика на Фед изпреварва значително политиката на други централни банки.

Доларът поскъпва напоследък най-значително срещу йената, като вчера премина психологическото ниво от 130 йени, достигайки нов 20-годишен връх. Доларът също така се оскъпи до петгодишен максимум спрямо еврото.

Петролът от сорта Брент поевтинява с 0.55% днес до 107.00 долара за барел, но е на път да запише ръст в цената в четвърти пореден месец. Щатският лек суров петрол губи 0.6% за деня до 104.68 долара за барел.

Спот цената на златото нараства с 0.36% до 1 901.8 долара за тройунция.