Не е тайна, че в края на деня мнозина обичат да поседнат и да си налеят чаша вино.

Работният ден е приключил, отговорностите по дома са отметнати и остава само да се насладите на минути със себе си или в компанията на любими хора.

Какво обаче правите с останалото количество вино в бутилката? Малцина ще имат желанието да я пресушат до дъно.

Експерти по вината и сомелиери са готови да дадат съвети и препоръки как да съхраните качеството на напитката. Продължителността на този период зависи много от фактори, като съдържание на танини, ниво на киселинност, захар, алкохолно съдържание и други.

В общия случай експертите се обединяват, че виното запазва качествата си в рамките на до 36 часа след отварянето. Други удължават периода на годност до няколко дни. Нека изясним откъде идва разликата.

Вината с над 13.5% съдържание на алкохол са по-дълготрайни. Може да се насладите на прекрасния им вкус в рамките на 3 до 5 дни. За по-леките вина този срок е до максимум 3 дни.

Леките вина, независимо дали са бели или червени, по-бързо влошават качеството си, споделя за Travel and Leisure експертът Макс Пинкси.

По-тежките вина - тези, които съдържат над 13.5% алкохол, може да се консумират и след няколко дни. Шампанското на свой ред запазва вкуса си до 2-3 дни.

Отлежалите вина са по-деликатни от младите. Затова наливането им в декантер като цяло е лоша идея.

Когато разклатите старо вино и го изложите на твърде много кислород, това буквално го убива. Не препоръчвам да отваряте бутилка старо вино и да не го изпивате цялото, казва сомелиерът Паула де Дано.

Имайки предвид това, почитателите на древната напитка трябва да си дадат сметка, че количеството кислород, което е влязло в контакт с виното, ще се отрази на вкуса му на следващия ден.

Как да съхраняваме отворена бутилка вино?

За да предпазите виното от влиянието на кислорода, ще ви помогнат няколко съвета и трика. Ще разпознаете познавачите по това, че те винаги имат под ръка инструмент за премахване на кислорода от отворена бутилка вино.

Много сомелиери се доверяват и на специални системи за съхраняване на качеството на напитката. На пръв поглед инвестицията е сериозна, но е напълно заслужена. Тя ви позволява да отворите бутилка сега и да я допиете през следващите 4 седмици.

Технологии срещу изпитани трикове

Когато нямате модерни инструменти, може да се доверите на изпитани трикове. Например, винаги затваряйте бутилката с корковата й тапа. Ако редовно пиете шампанско или друга пенлива напитка, може да купите стопер. Той ще запаси свежестта и качеството.

Освен това дръжте виното далеч от светлина и на хладно, но не студено място.

Много експерти по вината се обединяват около тезата, че температурата на съхранение реално не се отразява върху зреенето на виното. Затова, ако се чудите дали да оставите бутилката в хладилника, това действие има значение, само ако имате предпочитания към температурата на напитката, докато я консумирате.