Може би сте чували твърдението, че човекът използва само 10% от мозъка си?

То се появи в общественото пространство преди време и оттогава насетне се повтаря отново и отново.

Киноиндустрията също го използва. Например, във филми като “Генезис” или пък “Люси”.

Истината е, че човекът може да използва 100% от умствените си възможности и често го прави.

Трудно е да се проследи произходът на мита за 10-те процента. Възможно е той да е започнал от психолога от Харвард Уилям Джеймс и неговите теории за енергията в запас, както пояснява изданието Scientific American.

В своя статия Джеймс неумишлено натрапва твърдението, че хората използват само част от умствените си възможности и че са склонни да запазват част от тях в резерв. По този начин те използват само част от потенциала си.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите Впоследствие индустрията за саморазвитие и усъвършенстване грабва идеята, напълно погрешно разбирайки гледната точка на Джеймс, пише slashgear.com.

След време идеите му се превръщат в мита, че хората използват само 10% от мозъка си.

Защо това е мит, а не истина?

Мозъкът е сложна структура, която се състои от няколко различни зони, които вкупом ни помагат в ежедневния ни живот. Всяка структура има уникална цел, например хипоталамусът участва в ученето и запаметяването, а амигдалата обработва нашата реакция на страх.

Учени: В нашата галакатика има поне 36 интелигентни цивилизацииПубликуван в научния журнал „Астрофизика“ доклад разглежда вероятния брой общуващи извънземни цивилизации в Млечния път. Той допуска, че интелигентната форма на живот съществува и на други планети


Тези структури може да работят едновременно в една и съща ситуация, обясняват от Association for Psychological Science.

Сканирането на мозъка доказва това. Независимо какво прави един човек, всички части на мозъка може да бъдат активирани - някои в по-голяма степен от други.

Това е така, дори когато спим.

Единствената причина, поради която структура от мозъка може да не функционира заедно с другите, е, когато е налице увреждане на мозъка.

Тук откриваме още един довод срещу мита за 10-те процента. Ако той беше истина, увреждането на части от мозъка, които “не се използват”, нямаше да бъде проблем.

Когато структури от мозъка са увредени или неспособни да работят, това води до сериозни затруднения в живота на човека.

Истината е, че всички части на мозъка са свързани и работят постоянно заедно като екип.