Производителите на чипове се изправят пред нова серия от предизвикателства. След проблемите по веригата на доставките, предизвикани от пандемията от COVID-19, индустрията е заплашена от нови рискове, пише CNN.

Русия, която е един от най-големите световни доставчици на инертни газове, използвани за производството на полупроводници, започна да ограничава износа за държави, които счита за неприятелски. Става въпрос за т. нар. "благородни" газове, като неон, аргон и хелий.

Това е поредният инструмент за икономическо въздействие от страна на руския президент Владимир Путин срещу страните, които наложиха санкции на Москва в отговор на нейната инвазия в Украйна. Преди войната Русия и Украйна заедно заемаха около 30% от доставките на неонов газ за производството на полупроводници и електронни компоненти, според консултантската компания Bain & Company.

Ограниченията за износа идват точно когато индустрията и нейните клиенти започват да се отърсват от най-тежката криза на доставките. Миналата година производителите на автомобили произведоха с 10 милиона превозни средства по-малко заради недостига на чипове, според LMC Automotive. Очакваше се доставките да се подобрят през втората половина на тази година.

Неонът играе важна роля в производството на полупроводници, защото участва в процес, наречен литография. Газът контролира дължината на вълната на светлината, произведена от лазер, който гравира "пистите" върху силициевите пластини.

Преди войната Русия събираше суровия неон като страничен продукт в своите стоманодобивни заводи, след което го изпращаше в Украйна за пречистване. Двете страни са водещи производители на благородни газове от времената на Съветския съюз, който ги използва за изграждане на своите военни и космически технологии,

Войната в Украйна обаче нанесе трайни щети върху капацитета на тази индустрия. Интензивните сражения в някои от украинските градове, включително Мариупол и Одеса, унищожиха индустриални обекти и направиха изключително труден износа на стоки от региона.

От друга страна глобалните производители на полупроводници постепенно намаляват зависимостта си от региона откакто Русия нахлу в Крим през 2014 г. Делът на доставките на неон от Украйна и Русия исторически се движи между 80% и 90%, но от 2014 г. насам той е намалял до по-малко от една трета.

Все още е твърде рано да се каже как ограниченията на износа в Русия ще се отразят на производителите на полупроводници. Досега войната в Украйна не е нарушила кой знае колко стабилността на доставките на чипове.

Коя ще е следващата Силициева долина и от какво ще зависи успехът ѝ?В продължение на десетилетия позицията на Силициевата долина като


Но дори производителите да успеят да заменят загубените доставки от региона, те вероятно ще плащат много повече за жизненоважните инертни газове. Цената им по принцип е трудна за проследяване, тъй като повечето се търгуват по частни дългосрочни договори, но според експертите, цитирани от CNN, договорните цени на неона вече са се увеличили пет пъти след инвазията в Украйна и ще останат на тези нива за сравнително дълъг период от време.

Южна Корея, където е базиран технологичният гигант Samsung, първа ще почувства "болката", тъй като разчита почти изцяло на внос на благородни газове и, за разлика от Съединените щати, Япония и Европа, не разполага с големи газови компании, които биха могли да увеличат производството.

Миналата година Samsung изпревари американската Intel като най-големият производител на полупроводници в света.

В момента държавите се надпреварват да увеличават капацитета си за производство на чипове след двете пандемични години, които ги оставиха брутално изложени на нестабилността на глобалните вериги за доставки.

Intel предложи да помогне на правителството на САЩ и по-рано тази година обяви, че ще инвестира 20 милиарда долара в две нови фабрики. Миналата година Samsung също се ангажира да построи съоръжение за 17 милиарда долара в Тексас.

Увеличаването на производство на чипове вероятно ще доведе до по-високо търсене на благородни газове.

Тъй като Русия заплашва да ограничи износа си, Китай може да бъде един от големите печеливши, тъй като, според наблюдателите, има най-големия и най-новия производствен капацитет.

От 2015 г. страната инвестира в собствената си полупроводникова индустрия, включително в оборудването, необходимо за отделянето на инертни газове от други промишлени продукти.

Китай е нетен износител на тези газове и твърди, че разчита изцяло насобствената си продукция.