Часовете от деня, в които се храним, играят решаваща роля, когато искаме да свалим няколко килограма. Така смята видната австралийска диетоложка Сузи Бъръл. Наскоро тя сподели трите най-опасни моменти от деня, когато трябва да избягвате да ядете, за да избегнете качването на килограми.

Тезата на Бъръл е подкрепена с проучване, проведено в Обединеното кралство. Неудачните за консумация на храна и калорични напитки времеви отрязъци са три - около 11:01, 15:14 и 21:31.

Изследването, цитирано Daily Mail, сочи, че хората, които спазват диета, консумират допълнителни 750 калории на ден в тези три конкретни времена.

В статия, публикувана в 7News, диетоложката дава поредица от препоръки и списък с алтернативни здравословни закуски, към които може да посегнете без угризения.

По отношение на първия час, посочен от проучването, 11:00 ч., Бъръл обяснява, че това е време от деня, в което вече са минали няколко часа от закуската и има още час или два до обяд.

10 храни, които помагат да изгорим мазнинитеИ за загуба на тегло

По думите й, приемането на твърде малко калории през първата половина на деня не само предизвиква глад още преди обяд, но също така може да ни направи предразположени към преяждане до края на деня.

За да избегнете този риск, Бъръл препоръчва да планирате леки закуски между три-четири часа след закуска и винаги пред 10:30. Така няма да сте прегладнели до обяда.

В идеалния случай леката закуска съдържа около 100-200 калории. Желателно е тя да се състои от 5-10 грама протеини, пише 20minutos.es.

Според Бъръл 2-3 часа след хранене е нормално да усещаме лек глад. Нивото на кръвната захар постепенно пада. Не се поддавайте обаче на шоколадовите бонбони в офиса. Вместо това планирайте лека закуска с високо съдържание на протеини.

Помага ли ви кафето да отслабнете?Тайната е в кофеина


В часовете след вечеря е последният опасен момент за диетата ви. Тогава се отпускате пред телевизора и идеята за чаша чай и бисквита ви се струва страхотна. Неслучайно специалистите по реклама знаят, че тогава е най-доброто време да ви покажат рекламен клип точно на нещо сладко.

Яденето на сладки храни пред телевизора е вреден навик, казва Бъръл и препоръчва да го прекратим.

Най-добрият начин да контролирате излишната храна в този момент е да направите план да се насладите на едно лакомство с контрол на калориите. Например на няколко парченца шоколад или малко сладолед.