Биткойнът дава на инвеститорите представа за това в каква посока ще се движи пазарът на акции, заяви легендарният инвеститор Марк Мобиус в интервю за Bloomberg.

"Криптовалутите са измерител за нагласите на инвеститорите," казва той. "Биткойнът поевтинява, а следващия ден Dow Jones отчита понижение. Това е моделът. Това показва, че биткойнът е водещ индикатор."

Съоснователят на Mobius Capital Partners и виден инвеститор на развиващите се пазари изказва тази теза в период, в който пазарът на криптовалути преминава през т. нар. "крипто зима".

Общата капитализация на пазара на криптовалути падна под 1 трлн. долара, след като през ноември достигна рекордните над 3 трлн. долара. Биткойнът се търгува на ниво от около 20 500 долара днес, което представлява спад от 70% от достигнатото през ноември рекордно ниво от 69 000 долара.

Младите индийци инвестират в криптовалути, а не в златоПрез 2021 г. Индия се нареди на второ място след Виетнам в класацията на страните с най-бърз растеж на потребителите на криптовалути

Мобиус твърди, че нагласите на пазара на акции удрят дъното едва когато институционалните инвеститори и инвеститорите на дребно спрат да наливат още пари в пазара заради сериозни загуби. "Това е моментът, в който да започнете да купувате акции," казва той.

Щатският фондов пазар навлезе в мечи пазар на фона на повишенията на лихвите от страна на Федералния резерв с цел ограничаване на инфлацията, която достигна най-високите си нива от 40 години. След като индексът Nasdaq изгуби близо 30% върха си а S&P 500 отчита понижение от над 20%, пазарни наблюдатели следят за евентуални признаци за край на разпродажбите.

Ако инвеститорите в биткойн "все още говорят да се купува при понижения в цената, това означава, че има усещане на надежда," казва Мобиус. "Това също така означава, че не сме достигнали дъното на мечия пазар."