Пътуването по въздух не е това, което беше преди десетилетия.

Пространството става все по-тясно, правилата по-строги, а пътниците стават непоносими.

Пандемията влоши всичко - недостиг на персонал, сбивания на пътници, необясними закъснения и отмяна, както и несигурност относно изискванията за влизане. Всичко изглежда абсурдно хаотично.

Но има и авиокомпании, които са изключение и успяват да оправдаят очакванията на пътниците. От специализирания уебсайт за пътувания Fodors правят допитване за най-лошите и най-добрите летища в САЩ. Ето и резултатите:

Най-лошите летища в света

На въпрос за най-лошите летища, през които са имали нещастието да летят, мнозина изливат гнева си върху едни и същи проблеми: намръщени служители, дълги опашки и липса на информация от персонала.

Много пътници посочват международното летище в Лос Анджелис като най-лошото летище в света. Недоволство буди и продължаващото дълго време строителство там

От другата страна на страната, летищата в района на Ню Йорк също не се справят толкова добре. За международното летище Нюарк Либърти един пътник каза: „Винаги е твърде горещо или твърде студено, а обслужването е истинско бедствие.“

Международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк също е причинило безпокойство на пътуващите, а някои дори споменават, че са били „претърсени“, „опипвани“ и „унижени“.

Ето кои са най-лошите летища:

1. Международно летище Лос Анджелис

2. Международно летище Чикаго-О'Хеър

3. Международно летище Нюарк Либърти

4. Международно летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта

5. Международно летище Джон Ф. Кенеди

Най-добрите летища

Въпреки че е посочено като четвъртото най-лошо летище (читателите се оплакват, че има дълги опашки, претъпкано е и е твърде голямо), международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта има дори повече фенове, отколкото недоброжелатели. Пътниците казват, че е добре проектирано, разполага с много опции за храна и е подредено.

Тампа също печели точки, както и Airport Marriott, ако е необходима нощувка.

Най-добрите в страната, според гласуването на читателите, са както следва:

1. Международно летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта

2. Международно летище Тампа

3. Международно летище Денвър

4. Международно летище Сан Франциско

5. Международно летище Далас/Форт Уърт

Най-лошите авиокомпании

Пътуващите изглеждаха наистина недоволни от American Airlines.

Авиокомпаниите в САЩ имат много стачки срещу тях. Напоследък беше бъркотия с полетите в страната поради всички необясними отмяна и закъснения. Много превозвачи работят по такъв начин, че ако един полет се забави, това е ефект на доминото от всичко, което попада в мрежата му.

Често авиокомпаниите не компенсират достатъчно пътниците за закъснения, анулации, престой в хотели и такси или често пътят за възстановяване на суми е дълъг – и двете са неприемливи за пътниците.

В това проучване пътниците изглеждат наистина недоволни от American Airlines. Те се оплакват от закъснения, липса на адекватна компенсация и лошо обслужване на клиентите. Видяхме American Airlines начело и в друг неудобен списък – авиокомпанията, която най-вероятно ще загуби багажа ви – така че не е трудно да се повярва, че има достатъчно проблемни пътници, за да бъде маркирана като най-лошата.

За United (втората в този списък) един респондент пише четири красноречиви думи: „груби хора, късни полети“.

Читателите също така се оплакват от Southwest, като единият подчертава опита си: „Southwest забави полета ни с няколко часа, защото нямаха достатъчно наземен екипаж, за да натоварят нашия самолет. След това те направиха непланирана спирка в Ел Ей, за да вземат множество полетни екипажи, които да доведат до Хаваите. Още едно 90-минутно закъснение.”

Името Spirit също отеква поради допълнителните разходи за летене с нея, „трябва да плащате за места, багаж, ръчен багаж“. Какво, всъщност, покрива цената на билета, е истинският въпрос.

Победителите сред най-лошите авиокомпании включват:

1. American Airlines

2. United Airlines

3. Southwest Airlines

4. Spirit Airlines

5. Delta Air Lines

American, смятана за най-лошата авиокомпания от много от нашите читатели, получаа комплимент за приветливия си персонал, просторните седалки със зарядни устройства за телефони, навременното пристигане, безплатни закуски и напитки и чисти тоалетни.

„Те имат отлични услуги за хора с увреждания. Те също така никога не са променяли или отменяли полета ми наскоро.", пише един пътуващ.

Любимите авиокомпании на читателите включват:

1. Delta Air Lines

2. Southwest Airlines

3. American Airlines

4. United Airlines

5. Alaska Airlines