Протеинът е макронутриент, който получава все повече внимание в света на здравето и уелнес, и то с основателна причина. Протеинът изпълнява много функции в тялото - за изграждане на мускули и като източник на енергия. Количеството протеин , което човек трябва да приема всеки ден, до голяма степен зависи от фактори като възраст, пол и дори начин на живот. Но консумацията на твърде много протеин може да бъде вредна.

Според препоръчителните дневни количества протеин за различните възрастови групи, децата на възраст под 4 години трябва да консумират 13 грама, децата на възраст между 4 и 8 трябва да получават 19 грама, а децата на възраст от 9 до 13 години трябва да ядат 34 грама протеин на ден.

С напредване на възрастта препоръчителният прием на протеини се увеличава, но трябва да се вземат предвид и други фактори, като пол и движения. Затова общоприетите стойности са жените и момичетата на 14 и повече години да консумират 46 грама протеин на ден, докато момчетата на възраст от 14 до 18 трябва да имат средно 52 грама на ден. Точната препоръка се различава в зависимост от телесното тегло.

В общия случай при нормално тегло, средно умерен начин на живот и добро здравословно състояние референтният хранителен прием е от 0,8 до 1,3 грама протеин на един килограм телесно тегло.

Защо протеинът е от съществено значение, когато остареем

Протеинът играе важна роля в стареенето. Колкото повече остаряваме, толкова по-важни са храните, богати на протеини, за поддържане на здравето. Консумацията на адекватно количество протеин няма да предотврати загубата на мускули, свързана с възрастта, но липсата на достатъчно протеин може да доведе до по – бърза загуба на мускули при възрастните хора.

Лекарите препоръчват висококачествени източници на протеин, включително домашни птици, риба, тофу, яйца и млечни продукти.

Ако търсите варианти за растителни протеини, помислете за бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена. Друг вариант за увеличаване на приема на протеин е добавянето на прах или течна протеинова добавка, но диетолозите насърчават истинската храна, когато е възможно.