Повечето пътуващи са наясно, че практиките за даване на бакшиш по света са различни.

Те се променят и дори се смята, че пострадалите от пандемията ресторанти и хотели в момента имат нужда от по-големи бакшиши.

Travel + Leisure търси мнение по темата от няколко базирани в Европа професионалисти в областта на пътуванията.

Според Симоне Аморико, съсобственик и главен изпълнителен директор на Access Italy, „в ресторантите в Италия се дават средно 10% до 15% бакшиш. Когато става въпрос за шофьори и екскурзоводи, всичко зависи от опита. Средната стойност е 10%."

Той добавя: „В хотелите гостите могат да дадат бакшиш на консиержа или на друг служител, в зависимост от заявените услуги, но цифрата варира.“

Ричард Нахем, дългогодишен жител на Париж и собственик на Eye Prefer Paris Tours, казва: „Бакшишът обикновено е включен в сметката и понякога се нарича такса за обслужване. Напълно приемливо е да не оставяте бакшиш, но е обичайно да оставите 3% до 5% в знак на любезност.

Повечето ресторанти и кафенета не са подготвени да добавят бакшиш към сметката ви при плащане с карта, така че е най-добре да имате монети в себе си. Предайте бакшиша в брой на сервитьора, вместо да го оставяте на масата." Нахем добавя: „Също така е обичайно да се дава бакшиш на портиера в хотела, а за такситата е добре да отделите едно или две евро.“

Пътуващите в Европа често предприемат групови обиколки и искат да възнаградят особено забавен или отзивчив водач. За двучасова пешеходна обиколка, например, е подходящ бакшиш от две до пет евро на човек, според Рик Стивс. За по-малка група бакшишът трябва да е повече, а за частен гид - 10 до 20 евро за групата в повечето случаи е добре, освен ако не се предоставя допълнителна услуга.

В баровете в Европа бакшишите не са обичайни, но оставянето на рестото или няколко евро винаги се оценява.

Ясно е, че дори съветите на експертите се различават, когато става въпрос за бакшиши, като в много случаи те се свеждат до лична преценка. Въпреки това, всички биха се съгласили, че без значение колко евро оставя пътникът, най-важно е да се отнася учтиво към персонала и гостите.

Ето няколко насоки за даване на бакшиши в различните страни в Европа:

Италия

Таксата за обслужване (servizio) обикновено е включена и отбелязана върху сметката. Ако няма такава, бакшиш от 10% до 15% е приемлив. Може да бъде посочена и друга такса - coperto, но тя обикновено не отива за сервитьора.

В хотелите бакшишът е около две евро на куфар, а за камериерката е подходящо едно евро на вечер. За такситата не е необходим бакшиш, но е обичайно оставянето на рестото на шофьора. Бакшишите за екскурзоводи варират, но помислете за средно 10%.

Франция

В ресторантите често се включва такса за обслужване, но ако не е, оставянето на 5% до 10% бакшиш е нормално. В хотелите - бакшиш от едно до две евро на куфар за пиколо и същото на ден за почистване. Таксиметровите шофьори очакват около 10% и приблизително същото е за екскурзоводите, но може да добавите повече, ако гидът ви предоставя специална услуга.

Гърция

Обслужването обикновено е включено в сметката на ресторанта, но ако не, 10% до 15% се считат за щедър бакшиш. Не е необходим бакшиш за таксита, но закръглянето или оставянето на рестото е ок. Едно евро на куфар е обичайно за пиколото в хотелите и едно евро на ден за камериерка се оценява, но не е задължително.

Бакшишите за екскурзовода варират в зависимост от вида на обиколката. Започнете от 10%, но предложете повече за частна обиколка.

12 факта за Швейцария, изумяващи чужденците, но нормални за местнитеСлед като някой спомене Швейцария, мозъкът ни мигновено ни показва снимки на живописни алпийски върхове и банкови билбордове

Ирландия

Както в повечето други държави, добавете 10% до 15%, ако таксата за обслужване не е включена в сметката в ресторанта. За таксита оставете рестото или закръглете, ако плащате в брой. В хотелите оставяйте около две евро на нощувка за камериерките и дайте бакшиш на пиколото приблизително едно евро на куфар. Бакшишите за екскурзовод трябва да бъдат около 10% като отправна точка.

Швейцария

Таксата за обслужване обикновено е включена в сметката, но е обичайно да се добавят около 10%, в зависимост от услугата. За такситата закръгляването до няколко швейцарски франка е добре. В хотелите няколко франка за портиер, пиколо и камериерка са нормални за предоставяните услуги. Бакшишите за екскурзовод ще варират в зависимост от вида на обиколката, с 10% като обща база.

Исландия и скандинавските страни

Даването на бакшиши в тези страни е различно от повечето други европейски дестинации по това, че те не се очакват. Повечето ресторанти включват обслужване в сметката - най-много закръглете или оставете ресто, ако плащате в брой. Служителите на хотела не очакват бакшиши, но все пак можете да предоставите малка сума за допълнителната помощ.

Таксиметровите шофьори също не очакват бакшиши, нито гидовете. Въпреки това, за екскурзовод, който предлага нещо специално, или за частна или целодневна обиколка, може да добавите около 10%.