Emirates отхвърли изискването на летище Хийтроу авиокомпаниите да спрат да продават билети за лятото, определяйки този ход като "неразумен и неприемлив".

От авиокомпанията обвиниха летището, че "нехае за пътниците", след като реши да ограничи броя на заминаващите пасажери до 100 000 на ден през лятото.

От Emirates заявиха, че този брой изглежда "е изваден от нищото ".

Авиокомпанията смята да изпълнява полетите си до и от летището по настоящото разписание.

В изявление, в което сериозно разкритикуваха ръководството на летище Хийтроу, Emirates обвиниха аеропорта, че демонстрира "явно пренебрежение" към пътниците.

Летище Хийтроу призова авиокомпаниите да спрат да продават билети за лятотоЛондонското летище ще ограничи броя на пътниците до 100 000 на ден до 11 септември

"Те искат да принудят Emirates да откаже места на десетки хиляди пътници, които са платили и направили резервации преди месеци за дългоочакваните си почивки или пътувания, за да видят свои близки," казват от авиокомпанията, заявявайки, че хората отчаяно искат да пътуват след две години пандемични ограничения.

Превозвачът заяви, че са му били предоставени 36 часа, за да ограничи броя на пътниците, а оттам и полетите, като е бил заплашен със съдебни действия, ако не се съобрази.

"Това е напълно неразумно и неприемливо и ние отхвърляме тези искания," допълват от авиокомпанията.

Ограничението в броя на пътниците на летище Хийтроу ще бъде в сила от сега до 11 септември.

Според Emirates, ограничението представлява "понижение с повече от 50%" предвид факта, че летище Хийтроу е обслужвало по 219 000 пътници на ден преди пандемията през 2019 г.