През последните 15 години Картик Ганеш, главен изпълнителен директор и член на борда на директорите на EmpiRx Health - компания от фармацевтичната индустрия, е притежавал по-малко от 100 лични вещи и твърди, че по тази причина е по-продуктивен.

За много хора способността да харчат пари за материални неща е най-важният индикатор за успеха.

Ганеш, който в момента притежава 89 лични вещи, обаче, вярва точно в обратното, като установява, че колкото по-малко неща притежава, с толкова повече свобода разполага.

Ганеш брои всяка своя вещ поотделно. Например, всяка дреха се счита за една вещ. Електрониката, обувките и други вещи се броят по същия начин, като той казва, че ако му се наложи “да опакова всичките си неща утре,” няма от какво толкова да се притеснява. Ганеш, който е женен и има две деца, брои неговите вещи и тези на семейството отделно.

“Това е невероятно освобождаващо,” казва той пред CNBC. “Ако не сте привързани към неща, това ви дава по-голяма безпристрастност да можете да се справяте с живота, работата, семейството … Дава ви способността да се справяте с нещата много различно, защото визията ви не е замъглена.”

Този начин на живот включва харченето на по-малко пари и запазването само на артикули, които имат стойност и смисъл. Минимализмът набира популярност в последните години, тъй като пандемията накара хората да преосмислят какво е важно за тях и да преоценят навиците си да харчат пари след загубата на работа.

Вплитайки минимализма в своя лидерски стил, Ганеш успява да насърчи адаптивността и проницателността в своята компания.

“Ние не изготвяме тригодишни стратегически планове. Ние буквално имаме 10-месечен план и го преразглеждаме всеки месец,” казва той. “Разочарованието и предизвикателствата в живота идват от факта, че си правите план, наистина се надявате да сработи и се привързвате към него.

И тогава, когато нещата не се получат, вие се обезкуражавате. Ако не бяхте привързани към него? Ами ако си изготвите план и си кажете, ще направя всичко възможно, за да се случат нещата. Ако обаче не се получи, няма проблем. Ще опитам нещо друго.”

Тази нагласа е позволила на Ганеш да влияе на хората и на компанията по много различен начин.

Как възпитава децата си един от най-многодетните милиардери Той не обича израза

Минимализмът не само, че е помогнал на Ганеш, но е достигнал и до неговите служители, като някои от тях дори му изпращат снимки от разтребените си бюра и дрешници, след като са се отървали от вещите, които не са важни.

“Те се свързват с мен и казват, че се чувстват по-леко и по-свободно. Това им позволява да се чувстват извисени. Позволява им да усещат, че при липсата на контрол над всичко останало около тях те могат да се фокусират върху нещата, които могат да контролират. А това е от голямо значение за тях.”

За хората, които искат да включват минимализма в своя начин на живот, Ганеш казва, че от основно значение е това да бъдат “целенасочени”.

“Всичко се свежда до това да направим стъпка назад и да се запитаме кое е наистина важно. Ако нещо не е достатъчно важно, просто се отървете от него. Синдромът ’за всеки случай″ не съществува.

След това се запитайте: Това освобождава ли повече разума ви? Дава ли ви повече място да дишате и да се концентрирате? Ако е така, тогава продължавайте да се освобождавате от притежанието на още повече неща. И вижте как ще се чувствате.”