Президентът на Русия Владимир Путин каза, че Москва не е видяла желание от страна на Украйна да изпълни условията на предварително мирно споразумение, което, по негови думи, е било договорено през март, предаде Ройтерс.

В коментари пред журналисти след своето посещение в Иран Путин каза, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са предложили да посредничат между Русия и Украйна.

На въпрос дали е възможна среща с украинския президент Володимир Зеленски, Путин отговори, че Киев не е изпълнил условията на предварителното мирно споразумение, което, по негови думи, "на практика" е било договорено през март.

"Окончателният резултат, разбира се,… зависи от желанието на договарящите се страни да изпълняват споразумението, за което са се договорили. Днес виждаме, че силите в Киев нямат такова желание", заяви Путин.

През март се проведоха преговори, на които и двете страни направиха предложения, но не беше постигнат резултат, припомнят Ройтерс и БТА. Тогава Зеленски каза, че може да се вярва единствено на конкретен резултат от преговорите.

Руски депутат заплаши, че Москва може да си поиска Аляска от САЩРуски народен представител заплаши Съединените щати по повод замразяването на руските активи

Вчера Путин се срещна с иранския върховен лидер Али Хаменей в Техеран и двамата задълбочиха връзките между двете страни, които са обект на западни санкции.

В Иран Путин се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото обсъди сделка за подновяване на износа на украинско зърно през Черно море, който в момента е блокиран от Русия.

Путин каза, че Русия е готова да улесни преминаването на украинско зърно през Черно море, но също така иска да бъдат премахнати оставащите в сила ограничения за износа на руско зърно.