Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е провел „откровен“ разговор с руския външен министър Сергей Лавров. Разговорът по инициатива на Блинкън е бил опит да се договори освобождаването на двама американци, които са в руски затвор.

Пред репортери Блинкън заяви, че разговорът е бил "откровен и прям", като той е поискал Кремъл да приеме отправеното "съществено предложение" за освобождаване на Пол Уейлан и Бритни Грайнър.

Разговорът се състоя в момент, в който администрацията на президента Джо Байдън е изправена под обществен натиск за освобождаване на двамата американци - баскетболната звезда Грайнър, която е в руски затвор за това, че е била хваната с масло от канабис и Уeйлан - бивш пехотинец - вкаран в затвора по обвинения в шпионаж, които той отрича.

Американското предложение, което според местни медии е изпратено преди няколко седмици, включва размяна на двамата американци за Виктор Бут - осъден за трафик на оръжие руснак, който е в американски затвор, информира БНР.

Американска баскетболна звезда разказа какво е да играеш за богаташ в РусияСю Бърд изкарвала 10 пъти повече в Русия, отколкото в САЩ

Разговорът Блинкън и Лавров в петък бе първият между двамата от 15 февруари насам, когато американският външен министър предупреди Русия да не нахлува в Украйна.

Според говорителят на Държавния департамент Нед Прайс Блинкън няма планове да се срещне с Лавров следващата седмица, когато и двамата ще бъдат в Камбоджа.

Междувременно Белия Дом определи като "несериозен" неофициален отговор на предложението на САЩ, направено по разузнавателни канали преди няколко седмици от руската Федерална служба за сигурност.

Отговорът, за който съобщи Си Ен Ен, включвал контрапредложение за освобождаване на друг руснак - Вадим Красиков. Красиков бе осъден миналата година за това, че е застрелял чеченска опозиционна фигура в Берлин. Красиков е в затвор е Германия.