Автомобилната компания Volkswagen пусна напълно работещ прототип на автоматизирана електрическа летяща кола, което компанията описва като „най-модерния прототип на пътнически дрон“.

Машината е дело на Volkswagen China - китайското подразделение на германската автомобилна марка, и сътрудничеството му с британската дизайнерска консултантска компания Tangerine и китайския авиационен производител Sunward.

Тя представлява първия напълно работещ прототип и е част от усилията на компанията да пробие на пазара на градска въздушна мобилност.

Наречена Flying Tiger (Летящия тигър), автоматизираната електрическа летяща кола е първата по рода си.

Официалното й име е VMO, но Flying Tiger по й отива, предвид дизайна, в който преобладават черното и златистото.

Изборът на цветова гама не е случаен - той отбелязва факта, че е пусната в годината на Тигъра.

Машината наподобява хеликоптер и е снабдена с осем ротора, фиксирани нагоре, за да позволят на самолета да излита и каца вертикално.

Две задни витла позволяват на електрическия самолет да лети хоризонтално по време на своето пътуване, съобщава Dezeen.

Кръстообразната конфигурация на крилата е с дължина 11.2 метра и ширина 10.6 метра.

Първото четириместно летящо такси може да е на пазара само след пет годиниПървото в света четириместно летящо такси може да превози първите си пътници само след пет години

Автомният самолет може да превозва до четирима души и е способен на много повече от просто да се рее на фирмения паркинг. Завършената версия ще може да изминава до 200 км в час и ще осигурява 60-минутен полет с едно зареждане.

От Volkswagen Group China отбелязват, че първият eVTOL ще бъде подходящ за китайски клиенти от "градския елит". Първоначално той ще може да се използва за услуги, като VIP въздушни таксита.

„Вървим към свят, в който всеки ще може да управлява самолети, дори без лиценз за пилот“, казва Жу Джин, продуктов мениджър на компанията.