За Джаки Къмингс Коски напускането на пазара на труда е кулминация на финансово пътешествие, което тя започва още като момиче.

Отгледана от баща си, Коски казва, че парите са били „винаги оскъдни“ докато е растяла и че тя и нейните петима братя и сестри „основно са живели в бедност“.

Едва преживявахме, казва тя пред CNBC.

"Завърших колежа и започнах кариерата си. Винаги съм имала натрапчивото чувство, че никога повече не искам да бъда бедна", допълва Коски.

Сега, когато е на 51 години, тя има 20-годишна кариера зад гърба си като счетоводител в анализаторска компания. Коски е член на движението FIRE - финансово независими хора, които се пенсионират рано.

Излиза в пенсия в края на 2019 г. с 3,1 млн. долара спестявания и инвестиции, независимо че печели не повече от 80 000 долара на година. Като самотна майка през по-голямата част от кариерата си, Коски има усещането, че търсенето на по-перспективна и по-добре платена работа ще й коства ценно време, което може да прекарва с дъщеря си.

Вместо това тя стартира план за пенсиониране, който й помага постепенно да натрупа солидно състояние. Коски заделя 7% от всяка заплата.

Това ми помогна да натрупам състояние. Винаги съм искала да управлявам умно финансите си, а не да разчитам на по-високите доходи да ме изведат до успеха, казва тя.

От самото начало Коски решава да използва принципа 25х. Той гласи, че човек трябва да разполага със сума, която се равнява на 25 пъти годишните му разходи, преди да напусне пазара на труда. Тъй като годишните й разходи варират между 40 000 и 45 000 долара, тя се спира на цифра, близка до 1 млн. долара.

Ново начало след 60: Как се гради бизнес за милиони, залагайки всичко Боб Чийк - един вдъхновяващ човек, прехвърлил 60-те, успява да създаде бизнес за милиони в опит да се подсигури финансово

Състоянието на Коски достига заветната сума, още когато е на 46 години. Тогава обаче тя все още не е готова да напусне работа веднага. Вместо това отлага пенсионирането си с няколко години. Така спестяванията й набъбват до 1,3 млн. долара.

Аз харесвах работата си, затова не бързах да я приключа, казва тя.

Две години и половина по-късно след ранното си пенсиониране, Коски е по-щастлива от всякога. Тя се описва като не най-пестеливата. Позволява си да излиза да се храни навън и да пие коктейли с приятели. Пътешествието, наречено FIRE, ѝ дава свободата да прекарва времето си, така както пожелае.

Сега усещам, че имам много повече възможности, защото го няма стресът от работата. Нищо не ме притиска да структурирам деня си или да полагам усилия и да правя нещо, което някой друг иска, споделя Джаки Къмингс Коски.