Apple планира да пусне приложения на външни разработчици в своя онлайн магазин App Store, в които ще се продават незаменяеми токени (NFT), съобщава електронното издание Coin Edition.

Потенциалните търговци обаче ще трябва да плащат сериозни разходи, тъй като технологичният гигант планира да запази настоящи си бизнес модел и да наложи 30% комисиона за всички NFT, продавани чрез платформата на iOS.

Комисионата от 30% изглежда прекомерна за собствениците на проекти, приложения и игри, които са свикнали да плащат максимум 5% такси за продажби през други платформи като OpenSea и Magic Eden. Високата комисиона може да обезсърчи разработчиците да използват платформата на Apple, коментират анализатори.

Според онлайн изданието The Information, NFT стартъпът Magic Eden е избрал да спре да предлага своите продукти и услуги чрез iOS App Store, въпреки че Apple намали комисионната си до 15% за фирми с годишен оборот под 1 милион долара.

Не всички обаче се притесняват от таксите. Габриел Лейдън, главен изпълнителен директор на web3 компанията Limit Break, вижда и оптимистичната страна на проекта.

Какъв ще бъде NFT пазарът след 5 години? Очакванията са за растеж и разширяване на приложенията


"Всички се фокусират върху Apple, която иска 30% такса върху всяка транзакция, без да осъзнават, че това може да постави ETH портфейл във всяка една мобилна игра, включваща над 1 милиард играчи! С радост ще дам на Apple намаление от 30% на безплатен NFT“, коментира Лейдън.

Apple може да разреши продажбите на NFT през App Store, но компанията все още не приема плащания в криптовалути. Освен това Apple избягва прякото участие в крипто и NFT пространството. Едно от обясненията е, че не иска да привлича вниманието на регулаторите за да избегне ситуация, по добна на тази, в която изпадна Meta.

През юни тази година имаше спекулации, че Apple ще издаде карти да търговия с NFT, но тази идея така и не се реализира.