Сривът на капиталовите пазари изтри над 9 трилиона долара от богатството на домакинствата в САЩ, оказвайки натиск върху семейните баланси и разходи, пише CNBC.

Портфейлите на американците в корпоративни акции и взаимни фондове паднаха до 33 трилиона долара в края на второто тримесечие на тази година, което е спад спрямо отчетените 42 трилиона долара в началото на годината, по данни на Федералния резерв. Тъй като основните пазарни индекси падат още повече от началото на юли и пазарът на облигации понесе допълнителни загуби, настоящите загуби на богатство от финансовите пазари могат да достигнат общ размер между 9.5 трилиона и 10 трилиона долара.

Икономистите твърдят, че спадовете на борсите скоро могат да започнат да се отразяват и на реалната икономика, като влошат семейните бюджети на американците. По всяка вероятност те ще навредят на потреблението, заемите и инвестициите.

Според Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics, загубите могат да намалят растежа на реалния брутен вътрешен продукт с близо 0.2 процентни пункта през следващата година.

„Загубата на богатство от акции, понесена до момента, ще бъде малка, но значима пречка за потребителските разходи и икономическия растеж през следващите месеци“, коментира Занди пред CNBC.

По-заможните американци понасят най-големи загуби, тъй като притежават огромен дял от акциите. Най-богатите 10% са загубили над 8 трилиона долара богатство на фондовия пазар тази година, което представлява 22% спад в общия им портфейл от ценни книжа, според Федералния резерв. Най-заможните 1% пък са загубили над 5 трилиона долара на фондовия пазар. За сравнение, 50-те процента от долната половина са загубили около 70 милиарда долара богатство.

Пет трудни урока, които инвеститорите научиха тази година Тази година инвеститорите научиха някои трудни уроци, след като продължилият 13 години бичи пазар се срина в объркване и нестабилност

Загубите бележат огромен и внезапен обрат за акционерите, които се радваха на рекордно създаване на богатство в резултат на рязко нарастващите акции след пандемията. От пазарните дъна през 2020 г. до пика в края на 2021 г. капиталовото богатство на Америка почти се удвои - от 22 трилиона на 42 трилиона долара. По-голямата част от него отиде именно при най-богатите, като тези от първите 10% притежават 89% от индивидуално притежаваните акции, според Федералния резерв.

Но тъй като най-заможните американци понасят повечето загуби, неравенството леко намалява тази година. Топ 1% притежават 31% от богатството на домакинствата в страната в края на второто тримесечие, което е спад от 32.3% в началото на годината. Делът на богатството на най-богатите 10% спада от 69% на 68%.

Въпреки че американските домакинстна натрупаха богатство и от нарастващите цени на жилищата, печалбите им бяха неутрализирани от загубите на фондовия пазар. Жилищното богатство на Америка се е увеличило с 3 трилиона долара през първата половина на годината до 41 трилиона долара. Печалбата е само около една трета от загубената сума на фондовия пазар. И освен това, с нарастващите лихви по ипотечните кредити, цените на жилищата започнаха да намаляват или да забавят темповете си на растеж в много региони на страната.

Време ли е инвеститорите отново да се насочат към Япония? Япония има уникална роля като мост между Изтока и Запада и развитите и нововъзникващите пазари

Спадът в богатството от притeжание на акции далеч надвишава регистрираните загуби в размер на 6 трилиона долара в началото на пандемията през 2020 г.

Големият въпрос е доколко този спад ще повлияе на потребителските разходи. Засега има малко признаци, че заможните потребители са намалили потреблението си. И все пак някои казват, че т. нар. „ефект на отрицателния ръст на богатството“ (теорията, че намаляването на богатството води до намаляване на разходите) скоро може да започне да се проявява, особено ако спадовете на пазара продължат.

Марк Занди е на мнение, че загубеното богатство от акции в САЩ може да намали потребителските разходи с 54 милиарда долара през следващата година. И все пак той добавя, че ефектът на отрицателния ръст на богатството е по-малък от този в миналото, тъй като богатите притежават много голям дял от акциите и имат значителни излишни спестявания, натрупани по време на пандемията.

„Тъй като резервът им за спестявания е толкова голям, те няма да се чувстват толкова принудени да спестяват повече, предвид спада на богатството им от акции“, казва още той.