Европейският съюз застана зад България, определяйки като лишени от достоверност твърденията на руската страна, че камионът, взривил моста в Крим, е тръгнал от България, предаде БГНЕС.

Говорителят на Еврокомисията Петер Стано подчерта, че Крим е част от Украйна и мостът, който свързва тази украинска територия с Русия, е незаконен.

Нямаме възможност да разберем какво точно се е случило в събота с моста. Но не можем да имаме доверие на разследването в Русия“, заяви той.

След атентата Кремъл обстреля няколко украински града, като част от така наречената "специална военна операция", предаде ТАСС.

Няколко украински града останаха без електро- и водоснабдяване, след като десетки руски ракети удариха тази сутрин градове в цяла Украйна. Това бе възприето като отмъщение за експлозията в края на миналата седмица на ключовия мост, свързващ анексирания Кримски полуостров и Русия, отбеляза Ройтерс.

"Всичко се случва в рамките на специалната военна операция", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос от репортери за експлозиите в Киев и останалата част на Украйна. Той не коментира дали ударите са в отмъщение за атаката срещу моста, която президентът Владимир Путин нарече "терористичен" акт в свое изказване, излъчено по телевизията снощи.

Песков каза, че Русия е започнала разследване на експлозията на Кримския мост, при която загинаха трима души. Тя беше възприета като силен символичен удар по Русия и Путин.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин предупреди Киев, че ако украинските власти продължат да се опитват да извършват терористични актове на територията на Руската федерация, отговорът ще е суров, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Той каза, че Москва днес е извършила атаки с далекобойни ракети по украинската енергийна, военна и комуникационна инфраструктура в отговор на атаката през уикенда срещу жизненоважния мост, свързващ Русия с анексирания Крим.

"Очевидно е, че Украинските тайни служби са наредили, организирали и извършили терористичната атака, целяща да унищожи руската цивилна инфраструктура от критично значение", добави Путин.

Украински официални представители тържествуваха след експлозията, но Киев не пое отговорност за нея.