По покана на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов представители на спортния гигант Adidas са на посещение у нас за проучване на възможностите за инвестиции, съобщиха от министерството. Визитата е в продължение на проведената среща в края на септември, когато икономическият министър посети централата на компанията в Германия.

Министър Стоянов и представителите на компанията проведоха среща в Министерството на икономиката и индустрията, след което заедно посетиха София тех парк, където им бяха представени визията за разширяване на парка и зоните за бъдещо развитие на научно-технологичния комплекс.


Източник: Министерство на икономиката

Adidas имат интерес към локации, които могат да дадат добавена стойност в развитието на дигиталните продукти и технологии на бранда, стана известно по време на разговорите, съобщават още от министерството.

По време на форума на Profit Digital Trends 2022 лекторът Владислав Лазаров, който ръководи дигиталните продукти в Adidas на глобално ниво, също каза, че спортният бранд се готви да открие свой технологичен център у нас.

"София тех парк е отлична локация за инвеститори от вашия ранг, а паралелно с това страната ни може да предложи специалисти на световно ниво, които да гарантират добавена стойност на крайния продукт", каза днес министърът на икономиката и индустрията.

По думите му България е трета в света по ИТ специалисти на глава от населението и в топ 10 на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа, чийто брой е достигнал над 50 хил. души през 2021 г., а общият брой на заетите в ИКТ сектора надхвърля 200 хил. души.

От компанията пък споделиха отличните си впечатления от България като извор на таланти в сферата на ИКТ, дигитализацията и иновациите.

Владислав Лазаров, Adidas: Metaverse е път към изцяло нови бизнес моделиНашата нова цел е да намерим начин да превърнем метавселената в нов бизнес модел, казва Лазаров

В края на септември, на среща с изпълнителния директор на компанията Каспър Рорщед, министър Стоянов подчерта, че "България има интерес от привличането на инвеститори, които ще дадат добавена стойност на българската икономика.

„Adidas е бранд, който говори сам за себе си и аз съм сигурен, че страната ни може да предложи много възможности, ако се доверите и инвестирате в България", каза тогава министърът, който бе официален гост в централата на германската компания. Тогава той представи и възможностите на първия технологичен парк в България - София тех парк, като подходящо място за локация на нов проект на Adidas в България.