Годината е към своя край. Тя може да бъде запомнена с трудните си моменти, но и с вълнуващи и бленувани автомобили, които излязоха на пазара. Те са мечта за мнозина. Точно за тях ще стане дума в следващите редове с една уговорка още отсега. Един впечатляващ автомобил не е необходимо да бъде задължително най-бързият или пък да разполага с най-много джаджи и функционалности. Той трябва да бъде запомнящ се, пише Slash Gear.

За щастие, 2022 г. ни предлага дълъг списък от суперавтомобили, които отговарят на това описание. Ето и кои са 10-те сред тях, които правят най-силно впечатление.

Koenigsegg Jesko Absolut

Един от най-комплексните супервозила, които се открояват с авангардност, определено е Koenigsegg Jesko Absolut. Този автомобил разширява границите на понятието за екстремност и модерен дизайн. Освен това разполага с прелюбопитен списък от иновативни технологии и характеристики. Тъй като е твърде дълъг, ще споменем само 5,1-литров туин-турбо V8 с мощност до 1600 конски сили, способен на 8500 оборота в минута, и система за следене на налягането в цилиндрите на двигателя, първата по рода си в индустрията. Интериорът на Koenigsegg Jesko Absolut е смесица от високи технологии и лукс и може да бъде ваш спътник в пътешествията ви срещу сумата от близо 3 млн. долара.

Rimac Nevera

Една от вълнуващите, но изненадващи появи на автомобилната сцена през 2022 г., бе тази на Rimac Nevera. Този сериен модел от Хърватия се отличава с първокласно изпълнение и безкомпромисно заема мястото си в настоящата класация.

Всичко в колата е впечатляващо, включително рекордната максимална скорост от 415 км/ч.

По данни на Motor1.com мощността на Rimac Nevera е 1914 конски сили и ускорява до 96,5 км/ч само за 1,85 секунди. Една от най-страхотните му функции е вградената цифрова система за обучение на шофьора.

Hennessey Venom F5

Сред запомнящите се супервозила през 2022 г. заслужено виждаме и Venom F5. То се задвижва от двигател по поръчка и разполага с мощност 1817 к.с. за завъртане на задните колела. Въпреки че колата е създадена да се движи много бързо, тя е предназначена да се кара по обществените пътища. Дизайнът й е запомнящ се с комбинацията от извивки.

Lotus Eletre

В суперсемейството смело може да наредим и един SUV. Eletre не само е първият SUV на Lotus, но и е изцяло електрически. Очаква се първите модели от него да бъдат доставени през 2023 г. В момента се сглобява първият екземпляр, който е с двоен двигател и над 900 к.с. Екстериорът му е модерен и красив, внушавайки свирепост и агресия. Интериорът, на свой ред, впечатлява с красиви изчистени линии.

Ferrari Roma

Когато става дума за суперколи, накъде без Ferrari? Наникъде.

През годините Ferrari пусна няколко екстремни примера на автомобили с висока производителност, както и елегантни туристически возила, които се превърнаха в емблематични и символ на италианската изтънченост.

Slash Gear прави изключение с Roma. Макар моделът да не е от 2022 г., той е невероятно красив и прекалено впечатляващ, за да стихне славата му през настоящата година, а занапред. Истинско бижу в портфолиото след култовите F40, Enzo и LaFerrari!

McLaren Solus GT

Казват, че McLaren Solus GT е перфектният пример за това, че едно возило не е задължително да има смисъл. Например конкретно това не е практично, не е създадено да се шофира на улицата. Въпреки това е уникално. Едноместно. Задвижвано от V10. Гледайки го, трябва да е очевидно, че всяка извивка по него има за цел да го държи залепено за пистата.

Koenigsegg Gemera

Това супертворение на Koenigsegg може спокойно да се определи като семейна кола. Има задни седалки и изглежда зашеметяващо. Отварянето на вратите - навън и нагоре, изглежда едновременно елегантно и технологично очарователно. Пътниците може спокойно да се настанят във вътрешността на колата. Магията на Gemera е във всеки един неин елемент.


Chevrolet Corvette

Най-новият Corvette, известен още като C8, е автомобилът със средно разположен двигател, който някои фенове желаят от десетилетия. Няколко концепции бяха представени на публиката, но едва през 2020 г. един слезе от поточната линия и това е впечатляваща кола. Предлага се на доста по-достъпна цена от еквивалентните италиански супервозила.


Ferrari SF90 Stradale

Както казахме, една класация на луксозни и супербързи возила не е възможна без Ferrari. За да се презастраховаме, включваме още едно творение на марката. Ferrari SF90 Stradale е първият опит на компанията в производството на хибридни автомобили.

Aston Martin Valkyrie

Aston Martin е марка, която в цял свят се свързва с елегантност, класа, лукс и превъзходна производителност. Колите на компанията предлагат конкурентна скорост и модерно управление. Моделът Valkyrie е с ограничено производство от 150 бройки и прилича на автомобила на Батман. Задвижва се от 6,5-литров V12 от Cosworth Engineering, използващ същата технология, която задвижва състезателните автомобили на F1.