Азиатските акции обърнаха тренда и се понижиха във вторник. Инвеститорите прецениха неочаквано силните данни за услугите в САЩ, които подхраниха залозите за по-висока крайна ставка на Федералния резерв. Измерителят на регионалните акции се насочи към най-ниското си затваряне от почти седмица. Почти всички сектори отбелязаха спад, обяви Bloomberg.

Фючърсите в САЩ намалиха по-ранния напредък след трети ден на спад за S&P 500 в понеделник.

Доходността на държавните облигации беше стабилна в азиатската търговия след скока в понеделник. Доларът беше малко променен.

Централната банка на Австралия повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 3,1% на последната си среща за 2022 г., отговаряйки на пазарните прогнози. Този ход отбеляза осмото поредно увеличение на лихвените проценти, което доведе разходите по заеми до ниво, невиждано от ноември 2012 г., тъй като инфлацията е твърде висока, коментира Trading Economics.

Дългоочакваното решение от вторник увеличава кумулативните повишения на Централната банка от май до 3 процентни пункта, най-рязкото годишно затягане от 1989 г. насам. Бордът обясни, че основният лихвен процент не е в предварително зададен курс, тъй като размерът и времето на бъдещите увеличения на лихвените проценти ще продължат да се определя от входящите данни. Според анализатори на Централната банка инфлацията в Австралия ще достигне връх от около 8% тази година, преди да се облекчи през 2023 г. и да достигне малко над 3% през 2024 г. Политиците потвърдиха своя ангажимент да доведат инфлацията до целевите нива и ще направят необходимото, за да постигнат това. RBA също така увеличи лихвения процент по салдата по борсовия сетълмент с 25bps до 3,0%

Йената обърна печалбите, след като Централната банка на Япония повтори позицията си на гълъбова политика. Офшорният юан остана под 7 спрямо зелените пари.

Суаповете показаха увеличение на очакванията за това къде ще бъде крайната лихва на Фед, като пазарът показва пик над 5% в средата на 2023 г. Текущият бенчмарк се намира в диапазона между 3,75% и 4%.

„Бихме казали, че потенциалът за по-висока крайна цена остава“, пишат в бележка стратезите на Goldman Sachs Group Inc., включително Сесилия Мариоти. Това е дори след като председателят на Фед Джеръм Пауъл миналата седмица посочи вероятността от намаляване на размера на повишаването на лихвените проценти на политическата среща този месец.

„Нашите икономисти очакват лихвите на Фед фондовете да достигнат връх около 5-5,25%; по-силната икономика на САЩ може да се превърне в допълнителен натиск върху рисковите активи в краткосрочен план поради възходящ натиск върху лихвените проценти“, пишат те.

Междувременно Пекин обяви, че ще премахне изискванията за тестване на Covid за повечето обществени места в това, което се разглежда като ускорено движение към излизане от политиката Covid Zero. Но възможността за нови мита върху китайската стомана и алуминий от САЩ и ЕС може да натежи върху настроенията.

„Няма да се изненадам, ако въпреки разпродажбите в САЩ днес китайските пазари все още се задържат, защото изглежда има признаци на отделяне“, каза Пуджа Малик, партньор в Nipun Capital, по Bloomberg Television.

Shanghai Composite се покачи с 0,15% до около 3 216, докато компонентът Shenzhen нарасна с 1% до 11 439 във вторник, достигайки най-високите си нива от 11 седмици, информира Trading Economics.

Акциите на континента също се повишиха въпреки слабите глобални настроения, тъй като по-добрите от очакваното данни за дейността на услугите в САЩ предполагат, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти за по-дълго време. Ориентираните към растеж потребителски, здравни и технологични акции водят напредъка.

Петролът поскъпна за първи път от три дни поради оптимизма, че повторното отваряне на Китай ще стимулира търсенето. Златото също се изкачи.