Азиатските фондови пазари се понижиха в петък, следвайки глобалния спад на акциите, вследствие на вълната от ястребови мерки, предприети от големите централни банки, които предупредиха, че антиифлационните политики ще продължат и през следващата година.

Слабите данни за продажбите на дребно и производството в САЩ също подхраниха опасенията, че агресивната кампания за затягане на Федералния резерв може да забави икономиката. Нещо повече, инвеститорите усвоиха множество икономически доклади в Азия. Данните сочат, че PMI в производството в Япония през декември се срина до над двегодишно дъно. Акциите в Австралия, Япония, Южна Корея, Хонконг и континентален Китай отбелязаха спад.

Активността на азиатските капиталови пазари се приземиха на тригодишно дъно. Инвеститорите очакват тласъкът през 2023 г. да дойде от повторно отваряне на Китай към останалия свят след поредицата от локдауни заради COVID-19.

Облекчаването на двегодишните репресии върху технологичния сектор във втората по големина икономика, съчетано с пробив за Американския одиторски орган да получи достъп до финансовите сметки на фирми от континента, също ще има позитивно въздействие върху дейността на капиталовите пазари, в това число първични публични предлагания (IPO), вторични листвания и последващи продажби на акции.

„С повторното отваряне на Китай пазарната активност ще дойде на етапи. С нарастването на доверието във възстановяването ще възникнат и условия за възобновяване на IPO пазара“, посочи пред Reuters Едуард Бюн от азиатския офис на Goldman Sachs, добавяйки, че търговията на вторичния пазар и последващите набирания на капитал ще бъдат двигателите на рестарта.

IPO-тата в Азиатско-тихоокеанския регион, включително в Япония, са намалели с 43,3% тази година в стойностно изражение, докато общите сделки на пазара на акции се сринаха с 52%, сочат данните на Refinitiv, цитирани от изданието.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това

Хонконг е най-засегнатият пазар в региона, тъй като първичните публични предлагания, някога основен елемент от финансовия център на Азия, паднаха до най-ниското ниво от 10 години.

Постепенното повторно отваряне на Китай също трябва да подтикне глобалните инвеститори отново да започнат да влагат пари във втората по големина икономика в света, след две години разпределяне на средства извън нея.

„Много международни инвеститори преместиха пари обратно в САЩ, но Китай все още е „слонът в стаята”, не можете да го пренебрегнете”, отбеляза Хариш Раман от Citigroup за Азиатско-тихоокеанския регион.

Продажбите на нови акции в Хонконг се сринаха със 74% - от 28,17 млрд. долара през 2021 г. до 7,4 млрд. долара тази година, според Refinitiv. От 70 IPO-та в града тази година, 44 се търгуват под офертната си цена, сочи статистиката на Dealogic.

IPO-тата на Nasdaq паднаха с 95% тази година, под натиска на войната в Украйна, по-високите разходи за енергия и спираловидната инфлация, която тласна лихвените проценти до рекордни нива.

В Австралия набирането на средства чрез първични предлагания намаля от 9,6 млрд. долара през 2021 г. до 633,1 млн. долара през тази година, но като цяло, но австралийските акции като цяло отчетоха малък спад.

„Моите очаквания са, че ще има известна активност на IPO дейността през първата половина на 2023 г. и при условие, че я постигнем, ще можем да разчитаме на по-стабилен пазар на по-спокойния икономически фон през втората половина на 2023-а“, очаква Матю Бегс, ръководител на UBS за Австралия.

В Индия IPO-тата са намалели с близо 60% от 17,05 милиарда до 7,13 милиарда долара, посочи Refinitiv.

САЩ вкарва в „черен списък” над 30 технологични компании от Китай Министерството на търговията на САЩ ще добави водещи китайски производители на чипове към т. нар. Entity List още тази седмица

IPO-тата на Shanghai STAR Market добавиха 11,4% към общата стойност на вътрешните китайски сделки, тъй като компаниите, които все още очакват окончателни разпоредби за извършване на международни продажби на акции, са принудени да набират пари от местни източници. Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) публикува миналата година проектонасоки за китайски компании, които се готвят да листват в офшорни държави, но все още не е обявила окончателните правила.

Отделно, около 200 континентални компании избегнаха рискове от делистване в Ню Йорк, след като счетоводният надзорен орган на САЩ получи пълен достъп да инспектира и разследва фирми в Китай.

Промените в регулациите позволиха само китайски компании да завършат IPO в САЩ тази година, набирайки общо 162,5 милиона долара, според данни на Refinitiv, което е спад от 12,8 милиарда долара спрямо миналата година.